Crusell-viikon huipentuu jännittäviin hetkiin

1245070066_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Zarkus Poussa, Hereä-yhtye (Aili Ikonen, Milla Viljamaa, Vesa Norilo, Sara Puljula) ja John Storgårds (kuva Marcus Belggrave).

Crusell-festivaali huipentuu jännittäviin hetkiin

UU 15.6.2009 / Hanna Särkkä 

Crusell-musiikkifestivaalin loppupuolella on tarjolla runsaasti hienoja yllätyksiä. Torstaina selviää klarinettikilpailun voittaja, perjantaina Virtuosi di Kuhmo kantaesittää Aulis Sallisen teoksen Cruselliana, ja Hereä-yhtye täyttää Louhenlinnan skandinaavisella maailmanmusiikillaan. Lauantai-illan konsertti tuo mukanaan vastakkainasettelua mestarien ja kisällien voimin, ja ilta huipentuu Zarkus Poussan vauhdittamaan päätöskaronkkaan.

Torstaina 30.7. klo 17 keräännytään Uuteen kirkkoon klarinettikilpailun finaaliin selvinnyttä kärkijoukkoa. Voitto ratkeaa mm. Crusellin klarinettikonsertoin - ja kilpailijoita säestää Virtuosi di Kuhmo. Voittajan selvittyä voi lähteä toipumaan jännittävistä kisatunnelmista perinteiseen Lyhtyjen Yöhön Vallinmäelle. Alkaen iltayhdeksältä luvassa luvassa on taas mitä mielenkiintoisimpia hetkiä, kun soihdut syttyvät ja kaikki väki valvoo. Kesäillassa esittäytyy muiden muassa Hereä-yhtye.

Perjantaina 31.7. alkavat myös Nuorten taitajien konsertit, joissa mestarikurssien opiskelijat pääsevät näyttämään taitojaan. Ensimmäinen konsertti on perjantaina klo 15 Seurakuntakeskuksessa. Kaksi muuta Nuorten taitajien konserttia kuullaan lauantaina 1.8. samassa paikassa, klo 14 ja 16. Konsertteihin on vapaa pääsy!

Perjantai-iltana Virtuosi di Kuhmo jatkaa Uudessa kirkossa klo 18, kun kuultavina on Neljä Ässää: Sibelius, Sallinen, Schönberg, sekä Virtuosin johdossa John Storgårds. Konsertissa kuullaan kantaesitys: Aulis Sallisen uusi teos Cruselliana puhallinkvintetille ja jousille. Teoksen yhdeksi innoittajaksi säveltäjä mainitsee Uudenkaupungin. Lisäksi kuullaan Sibeliuksen Suite Champêtre ja Schönbergin romanttinen Verklärte Nacht, solisteina RSO:n soolopuhaltajia: Petri Alanko (huilu), Christoffer Sundqvist (klarinetti), Jorma Valjakka (oboe), Esa Tapani (käyrätorvi) ja Jussi Särkkä (fagotti).

Perjantai-iltaa voi jatkaa klo 21 Louhenlinnassa. Siellä kuullaan Hereä-yhtyettä, joka yhdistelee musiikissaan vaikutteita skandinaavisista perinteistä ja kansanmusiikista maailman eri tahoilta. Hereän kappaleissa on menoa ja tunnelmaa, kun ikiaikainen syke yhdistyy kauniiseen melodiaan. Louhenlinnaan ja takaisin järjestetään bussikuljetus Uudenkaupungin linja-autoasemalta (klo 20).

Lauantaina elokuun ensimmäisenä päivänä Crusell-viikon konserttisarja huipentuu iltakuudelta Vanhassa kirkossa. Silloin kuullaan Kontrasteja, mestareita ja kisällejä. Beethoven kohtaa Stravinskin ja Bartokin, samalla kun klassisen musiikin nykyiset ja tulevat huiput kohtaavat toisensa lavalla. Tämäntyyppinen yhteistyö takaa useimmiten monipuolisen konserttielämyksen. Mestarikurssien opiskelijoiden lisäksi konsertissa esiintyvät Crusell-viikon taiteilijat Ingo Goritzki (oboe), Harri Mäki (klarinetti), Jussi Särkkä (fagotti), Esa Tapani (käyrätorvi), John Storgårds (viulu), Christoffer Sundqvist (klarinetti) ja Jouko Laivuori (piano).

Viikon viimeistä päivää viedään, kun lauantai-illan viettoon kokoonnutaan Työväentalolle päätöskaronkkaan (klo 21). Vauhdissa on Zarkus Poussa ystävineen. Vieraana lavalla nähdään ja kuullaan esimerkiksi Jukka Perko. Zarkus Poussa tunnetaan todellisena musiikin monitoimimiehenä, joka laulaa ja soittaa sujuvasti ainakin lyömäsoittimia, bassoa ja kitaraa! Päätöskaronkan tunnelma on ollut aina aistittavissa jo etukäteen. Crusell-viikon viimeiset hetket ovat usein ja useille olleet koko festivaalin mieleenpainuvimmat. Konserttilippu sisältää suolaisen iltapalan.

www.crusell.fi

1245071811_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kontrasteja -konsertin mestareita: Christoffer Sundqvist (klarinetti), Esa Tapani (käyrätorvi), Ingo Goritzki (oboe) ja Jouko Laivuori (piano). Laivuori urakoi myös klarinettikilpailun säestäjänä.