Poistokirjat kuuluvat Merefestiin

UU- 7.6.2009 - Kirjaston poistokirjamarkkinat kuuluvat Merefestin lauantaiaamuun kuin nenä päähän. Kirjan ystäviä on paikalla jo tavallisesti puoli tuntia ennen kuin myynti alkaa. Se taas tapahtuu yhtä täsmällisesti ja minuutilleen kuin lukusaliin johtavan ulko-oven avaaminen arkiaamuisin. Kello kymmenen nolla yksi monilla kirjan ostajilla on jo toisessa kyynärtaipeessa muutama kirja.

Ensin menevät lastenkirjat, joiden suosio on vuodesta toiseen pettämätön. Nimikkeitä on entiseen tapaan satoja, valtioneuvoston päätöskokoelmasta vuosisadan alun kymmenosaiseen suurteokseen maailman historiasta ja kulttuurista. Kymmenen osaa hienoa painotyötä heltiää kahdella kympillä ja yli saunajakkaran korkuinen kirjakasa lähtee ”hyvään kotiin”.

Kirjat eivät maksa paljoa. Eurolla saa kolme (paitsi antikvariaattihyllystä) ja siihenkin vielä kirjan kaupanpäällisiksi.

Tänä vuonna poistokirjojen joukkoon on eksynyt runsaasti Catherine Cooksonin Mallen-suvun historiasta kertovia kirjoja. Ei kai vain kaikki? Juttu on nähty myös tv-sarjana The Mallen Streak (Mallenin suku). Tämä streak taas tarkoittaa vaaleaa otsakiehkuraa, Mallenin suvussa olevaa perinnöllistä ominaisuutta. Ihmisten kohtalot Cooksonin kirjoissa hulmuavat hurjasti kiehkuran ympärillä.

Vaalea otsakiehkura on oikeasti hankittavissa myös kampaamosta, kuten meppi Astrid Thors on tehnyt, mutta Mallenin kiehkura on oikea perinnöllinen ominaisuus. Todellisessa elämässä siihen liittyy, eli on kytkeytynyt, sairaus eli Waardenburgin oireyhtymä, johon kuuluu yhtenä ominaisuutena kuurous. Mallenit eivät ole kuuroja, mutta Cookson on napannut otsakiehkuran rakkaus- ja viihderomaaniinsa ehkä hyvinkin tietäen kiehkuran perityvän. Koko Mallenien tarina, kuusi kirjaa, kahdella eurolla. Ja lyhyt perinnöllisyystieteen alkeiskirja kaupanpäällisiksi!