1246347581_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Paavo Arhinmäki.

Paavo Arhinmäki:

Yhteiskunta tarvitsee uskottavan vasemmistolaisen vaihtoehdon

UU 30.6.2009 – Vasemmistoliiton uuden puheenjohtajan Paavo Arhinmäen linjapuhe puoluevaltuustossa otettiin varsin myönteisesti vastaan koko vasemmistoliitossa. Puolue on uudistumassa vasemmalle. Arhinmäkeä on puolueessa kaivattu vastavoimaksi kapitalismille ja uusliberalismille.

Puoluevaltuusto valitsi Arhinmäen puolueen uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina Helsingissä. Hän sai äänestyksessä 34 ääntä ja hänen vastaehdokkaansa suomussalmelainen kansanedustaja Merja Kyllönen 20 ääntä. Paavo Arhinmäki on 32-vuotias ja kotoisin Helsingistä. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja myös Helsingin kaupunginvaltuutettu.

-Lähtökohtani politiikassa on sosiaalinen ja ekologinen oikeudenmukaisuus. Ihmisen ja ympäristön hyvinvointi on nostettava rahan ja suuryritysten hyvinvoinnin edelle, sanoi Arhinmäki ennen puoluevaltuuston kokousta.

Työn ja työläisyyden merkitys ja sisältö nyky-yhteiskunnassa on Arhinmäen mielestä ydinkysymys silloin, kun pohditaan ketkä ovat tämän päivän duunareita perinteisten työläisten rinnalla. Prekariaattiin vasemmistoliitto tulee ilmeisesti kiinnittämään erityistä huomiota.

-Vasemmistoliitto pitää muuttaa avoimeksi, joustavaksi ja vikkeläksi kansalaisjärjestön tyyppiseksi organisaatioksi. Jäsenten mahdollisuuksia osallistua ja jäsendemokratiaa tulee lisätä esimerkiksi jäsenäänestysten kautta, kaavaili Arhinmäki ennen valintaa.

Paavo toi politiikan takaisin Vasemmistonuoriin, kiitteli järjestön nykyinen toinen varapuheenjohtaja Milla Pyykkönen. Arhinmäen uskotaan poistavan kuilun puolueen ja sen nuorten väliltä.

Molemmat puheenjohtajaehdokkaat olivat yksimielisiä valtaosasta puolueen linjasta. Arhinmäki sanoi ettei hän lähde hallitukseen, joka on viemässä Suomen Natoon. Hän on valmis siirtymään pitkällä aikavälillä valikoivaan asepalvelukseen. EU:n uutta (Lissabonin) perussopimusta Arhinmäki ei kannata, vaan on toivonut kansanäänestystä sopimuksesta.

-Keskustan Vasemmistoliitto haastaa olemalla koko Suomen puolue, johon voi myös luottaa, letkautti Arhinmäki puolueneuvoston kokouksessa tultuaan valituksi uudeksi puheenjohtajaksi.

Tulikasteensa uutena puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sai Turussa maanantaina puhuessaan Työn ja tutkimuksen vasemmistoyhdistyksen (TYÖTUVAS) tilaisuudessa. Yhdistys on kriittisiä näköaloja vasemmistoliikkeeseen tuova osasto.

-Vasemmistoliiton kaikki jäsenet voivat osallistua puheenjohtajan valintaan ensi vuonna, lupasi Arhinmäki Turussa. Kysymyksessä on enintään neuvoa antava jäsenäänestys.