Suomi- ja hallituspuolueet voittivat eurovaalit – vasemmistolle murskatappio

Kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten vaaliliitto EU-parlamenttivaaleissa tuotti paikan molemmille puolueille. Mepiksi lähtevät Timo Soini (ps) ja Sari Essayah (kd). Kaksi paikkaa Suomen kolmestatoista paikasta merkitsee hirmuvoittoa, sillä kummallakaan puoleella ei ollut europarlamentissa yhtään paikkaa. Paimiolainen kauppatieteen maisteri Essayah on puolueensa puoluesihteeri.

Myös nuorennusleikkauksen johtoonsa juuri tehneille vihreille voito oli makea. Tamperelainen Satu Hassi piti paikkansa ja toiseksi mepiksi nousi meppinä 1995-2003 toiminut nykyinen kansanedustaja Heidi Hautala. Ruotsalaiset saivat niinikään odotetusti ehdokkaan läpi. Hän on 30-vuotias valtiosihteeri Carl Haglund Espoosta.

Demarit saivat europarlamenttiin vain kaksi paikkaa ja vasemmistoliitto menetti ainoan paikkansa. Mepiksi lähtevät ortodoksipappi ja yrittäjä Mitro Repo (sdp, sitoutumaton) ja 30 vuotta kansanedustajana toiminut toimittaja Liisa Jaakonsaari (sdp) Oulusta. Näin vasemmistolla on vain yksi suomalaiseen puolueeseensa sitoutunut meppipaikka.

Kokoomus odotti jopa neljää paikkaa, mutta sai vain kolme. Meppipaikkansa uusivat Ville Itälä ja Eija-Riitta Korhola sekä ulkoministerin meppimandaatille viime vuonna istunut Sirpa Pietikäinen. Keskusta sai niikään kolme paikkaa europarlamenttiin. Paikkansa uusivat Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula, uutena valittiin ulkomaankauppaministerin lehdistöavustaja Riikka Manner.

Vaalien äänestysprosentti oli 40,2. Uudessakaupungissa äänestettiin varsin laiskasti kun vain 34,6 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla.