1247312337_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uusikaupunkilaisten raakavesi on tullut yli 40 vuotta samoja putkia pitkin makean veden altaalta. Nyt neljän putken putkilinja uusitaan välillä Tammio - Rauhaluoto (vihreä osa). Urakan tekee Destia Oy. Rauhaluotoon tulee Tammiosta kolme putkea, joista kaksi jatkaa Yaran lannoitetehtaalle ja yksi Häpönniemeen. Tammiosta menee yksi raakavesiputki suoraan Häpönniemeen.

Vesiliikelaitos hylkäsi oikaisuvaatimuksen urakoitsijan valinnasta - Destia Oy uusii yli 40 vuotta vanhat raakavesiputket

UU 11.7.2009 – Raakavesiputket Uudenkaupungin makeanvedenaltaalta Tammiosta Rauhaluotoon uusitaan pikavauhtia. Nykyiset putket on asennettu merenpohjaan 45 vuotta sitten. Meren pojassa on neljä raakavesiputkea, joista yksi kulkee Tammiosta suoraan kaupunkiin Häpönniemen vedenpuhdistamolle. Rauhaluodosta yksi putki lähtee Häpönniemeen ja kaksi Yaran teollisuuslaitokselle, joka on suurin makean raakaveden käyttäjä Uudessakaupungissa. Uudet putket ovat läpimitaltaan 40 senttimetrin muoviputkia, jotka ankkuroidaan meren pohjaan. Mereen upotettavat satojen metrien mittaiset putkirakenteet rakennetaan Häpönniemessä.

Raakavesiputkien uusiminen aiotaan tehdä vielä tämän vuoden ja avoveden aikana. Uudenkaupungin Veden johtokunta hyväksyi lopulta urakoitsijaksi Valtion tie- ja maanrakennusyhtiö Destia Oy:n. Liikelaitoksen johtaja Kyösti Hallikainen pyysi tarjouksia raakavesilinjan uusimisesta toukokuussa. Liikelaitoksen johtokunta päätti, niinikään toukokuussa ja saatujen tarjousten perusteella, että johtokunnan puheenjohtaja Kari Vainio (kok) ja johtaja Hallikainen päättävät urakan laajuudesta ja valitsevat urakoitsijan.

Hallikainen ja Vainio käsittelivät tarjouksen kesäkuun alussa ja totesivat Destian olleen ”laatupisteeet huomioiden kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto”. Itse tarjouspyynnössä oli kuitenkin ”tulkinnanvaraisuutta”, joka tarkistettiin sähköpostilla. Kyösti Hallikainen teki viranhaltijapäätöksen kesäkuun puolivälissä ja valitsi urakoitsijaksi Destian. Hallikaisen viranhaltijapäätösten yläraja on 50.000 euroa, joten asia meni kaupunginhallitukseen, joka ei käyttänyt asiassa otto-oikeuttaan.

Destian urakkahintaa ei ole kerrottu. Liikelaitoksen investointisuunnitelmassa hankkeeseen on varattu 600.000 euroa.

Maanrakennus Vestiö Oy esitti kesäkuun lopussa vesiliikelaitoksen johtokunnalle oikaisuvaatimuksen, jossa se vaati urakoitsijavalinnan uusimista. Vestiö Oy väitti tarjouspyyntöaineiston olevan puutteellinen ja virheellinen. Vestiö piti siksi Destian valintaa virheenä.

Vesiliikelaitoksen johtokunta piti kokouksessaan viime keskiviikkona raakavesilinjan uusimista kiireellisenä: ”päätös työn aloittamisesta on tehtävä mahdollisimman nopeasti”. Johtokunta hylkäsi Vestiö Oy:n oikaisuvaatimuksen perusteettomana ja päätti kiireellisyyteen viitaten, että Destia voi aloittaa urakan jo ennen urakoitsijapäätöksen lainvoimaisuutta.

Destia Oy on kevätkesällä ollut tuulinen paikka sisältä ja ulkoa. Porin käräjäoikeus hylkäsi kesäkuun lopussa erään tiealan konsulttiyrityksen kolmea vastuuhenkilöä ja Destian projektipäällikköä vastaan nostetut syytteet yrityssalaisuuksien väärinkäytöstä. Konsulttiyhtiö ja Destia olivat kilpailijoita Destian omassa urakassa. Destian entinen toimitusjohtaja Jukka Laaksovirta vapautettiin runsaan viikon kestäneestä tutkintavankeudesta tällä viikolla. Laaksovirran tekemisiä tutkitaan edelleen, häntä epäillään törkeästä petoksesta, väärennyksestä ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Toimitusjohtajalähtöinen yrityksen hyödyntäminen omaan ja kavereiden taskuun ei vaikuttane yrityksen laatupisteisiin.

Makeanveden allas

Uudenkupungin raakavesilähteenä on vuonna 1965 valmistunut makean veden allas, joka rakennettiin patoamalla kaksi merenlahtea, Velhovesi ja Ruotsinvesi. Vesi altaaseen tulee pääosin Sirppujoesta. Allas on ollut järven kaltainen jo noin 15-20 vuotta. Uusikaupunkilaiset joivat ja käyttivät talousvetenä jo vuonna 1968 vähäsuolaista ”makeaa vettä”, jota saatiin sekoittamalla raakavaetta Ruokolanjärven veteen. ”Teollisuulle raakavesi vesi kelpasi vasta myöhemmin suolapitoisuuden laskettua enemmän", kertoo kaupungin verkkosivusto. Altaan pinta-ala on 39 neliökilometriä ja keskisyvyys 4,4 metriä. Altaasta voidaan ottaa vettä 65.000 kuutiometriä päivässä, mutta raakaveden tarve on vain noin 7.600 kuutiometriä päivässä.