1247731133_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uusi Kirkko: Kaananmaa ke, Neljä Ässää pe

Aulis Sallisen kamarimusiikkisävellys Cruselliana esitetään kantaesityksenä tämän kesän Crusell-musiikkiviikolla. Kiinnostavimpina esiintyjinä mukana ovat myös Hereä-yhtye (Alli Ikonen, laulu ja viulu; Milla Viljamaa, piano; Vesa Norilo, sello ja Sara Puljula, lyömäsoittimet) sekä viiden nuoren ammattimuusikon Fantasia-puhallinkvintetti (Päivi Kukkonen, huilu; Laura Kemppainen, oboe; Okko Kivikataja, klarinetti; Joonas Seppelin, käyrätorvi ja Sari Seppelin, fagotti). Aulis Sallisen kuva: Maarit Kytöharju.

28. Crusell Music Festival - 3

Crusell-viikko pähkinänkuoressa

UU 16.7.2009 – Crusell-viikko on tänä vuonna ehkä monipuolisempi kuin koskaan. Esiintyvien taiteilijoiden kirjo ulottuu saksofonisti Jukka Perkosta kamariorkesteri Virtuosi di Kuhmoon, nämä vieläpä konsertoivat myös yhdessä. Ohjelmiston säveltäjänimet ulottuvat ”Sallisesta Beethoveniin”. Aulis Sallisen Chamber Music VII ”Cruselliana” puhallinkvintetille ja jousille esitetään kantaesityksenä 31.7. Uudessa kirkossa. Sallinen on maininnut kappaleen yhdeksi innoittajaksi esimerkiksi Uudenkaupungin, jossa hänen musiikkiharrastuksensa aikoinaan alkoi.

Samassa konsertissa on kuultavissa myöhäisromantiikan ajan tyyliin sävelletty Arnold Schönbergin jousisekstetto Kirkastettu yö Richard Demelin runoon Grave. Teos on runoelma, tunnepitoinen tilitys, joka poikkeaa Schönbergin tutummasta ja vähemmän synteettisestä modernismista.

Aulis Sallinen pitää sävellyksiään ”käyttömusiikkina”, mikä tekee niistä myös usein esitettyjä. Yleensä käy niin, että kun aikalaissäveltäjän tilasteos kantaesitetään se myös unohdetaan. Teokset jäävät ilman kuulijoita musiikin historiaan. Teemasäveltäjävieras on myös Kirmo Lintinen. Hän esiintyy koko viikon avauspäivänä lauantaina (25.7.) lastenkonsertissa, on Erkki Toivasen haastateltavana ja soittaa mykkäelokuvaan säestyksen. Klarinettikilpailun välierässä soittajat kantaesittävät muun muassa Kirmo Lintisen uuden teoksen Rieha.

Virtuosi di Kuhmo esiintyy Uudessa kirkossa myös keskiviikko- ja perjantai-iltoina. Keskiviikkona 29.7. saksofonisti Jukka Perko tuo takaisin suurta suosiota saaneen Kaanaanmaa-virsiprojektin. Konsertissa sekä tuttujen että tuntemattomampien virsien kauniit melodiat yhdistyvät Perkon lennokkaaseen improvisaatioon. Virtuosi di Kuhmoa johtaa John Storgårds. Konsertti on Crusell-viikon toiminnanjohtaja Rauno Meloksen valinta ensi kertaa muusiikkiviikolle mukaan aikovalle.

Perjantaina kannattaa suunnistaa Louhenlinnaan Hereä-yhtyeen tahtiin. Hereän musiikki on ainutlaatuinen yhdistelmä suomalaisia perinteitä, maailmanmusiikkia, jazzahtavaa meininkiä ja kauniita melodioita. Yhtyeen jäsenet (Alli Ikonen, laulu ja viulu; Milla Viljamaa, piano; Vesa Norilo, sello ja Sara Puljula, lyömäsoittimet) opiskelevat Sibelius-akatemian kansanmusiikin osastolla ja kaikilla on kokemusta monenlaisen musiikin tekemisestä ja esittämisestä. He ovat ottaneet vaikutteita monista maailman kolkista ja suhtautuvat niin musiikin tekemiseen kuin tulevaisuuteenkin avoimin ja ennakkoluulottomin mielin. Esimakua Hereästä on luvassa jo torstaina 30.7. perinteisessä Lyhtyjen Yössä piknik-konsertissa Vallinmäellä.

Huipputason esitystä voidaan odottaa myös viiden nuoren ammattimuusikon Fantasia-puhallinkvintetiltä, joka kiinnitettiin musiikkiviikolle jo ennen kuin kvintetti voitti helmikuussa kansainvälisen Henry Tomasi –kilpailun Italiassa. Yhtye esiintyy sunnuntaina 26.7. Vanhassa kirkossa. Fantasia-kvintetti (Päivi Kukkonen, huilu; Laura Kemppainen, oboe; Okko Kivikataja, klarinetti; Joonas Seppelin, käyrätorvi ja Sari Seppelin, fagotti) on Rauno Meloksen toinen suositus musiikkiviikolle ensi kertaa lähtijälle.

Crusell-viikko päättyy näyttävästi lauantaina 1. elokuuta: Vanhassa kirkossa kuullaan konsertti Kontrasteja, mestareita, kisällejä, jossa Crusell-viikon taitelijat esittävät monipuolista musiikkia Bartokilta, Stravinskilta ja Beethovenilta. Ilta huipentuu päätöskaronkkaan työväentalolla. Lavalle nousee musiikin monitoimimies Zarkus Poussa ystävineen, ja huima tunnelma on taattu.

Viikkoon mahtuu siis jälleen kerran tunnelmia laidasta laitaan ja musiikin taitureita monista eri maista. Konserttiohjelma tarjoaa laadukkaita elämyksiä viikon jokaisen iltaan. Crusell-viikko puhalletaan käyntiin Uudenkaupungin torilla lauantaina 25.7. puoleltapäivin tanssimusiikin merkeissä. Juuri silloin on klarinettikilpailun alkueriä kuunneltu seurakuntakeskuksessa jo parisen tuntia.

Ohjelmiston antiin ja esiintyviin taiteilijoihin voi tutustua jo ilmestynyttä satasivuista käsiohjelmaa selaamalla. Konsertteja ohjelmasta löytyy yhteensä 27.