1247941933_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pitkäaikaisen kesäkustavilaisen Pertti Salolaisen toinen valokuvanäyttely kiinnosti kirjallisuusviikon avajaisväkeä. Oikealla ”Maisema Walesista”.

Valokuva kertoo luonnon kauneuden

Pertti Salolainen: Kuvani luonnosta -valokuvanäyttely. Kustavin kunnantalo 2.8. saakka. Näyttelyn tuotto menee WWF:lle.

UU Kustavi 18.7.2009 – Luontoaktivisti ja WWF:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Pertti Salolaisen luontokuvanäyttelyn kuvat on otettu pääosin Kustavissa. Salolaisella on kesäkustavilaisena menossa jo viideskymmenesyhdeksäs kesä. Hänen suurin huolensa kohdistuu Itämereen ja sen tilaan.

-Täällä (Kustavissa) oli aikanaan 36 merikotkaparia, joilla ei ollut pesissä poikasia. Syynä olivat PCB ja muut myrkyt. Asenteetkin olivat sellaiset, että peto piti ampua. Nyt asenteet ovat onneksi muuttuneet ja merikotkan menestys, 350 jälkeläistä tänä kesänä, on hieno asia.

Luonnonvarojen riittävyyden ja ilmastonmuutoksen globaalin tilanteen Salolainen näkee vakavana. -Jos maapallon 7 miljardia asukasta eläisivät kaikki Euroopan elintasolla, tarvitsisimme kaksi maapalloa tämän elintason saavuttamiseen. Meillä on vielä resursseja siihen mitä tarvitsemme, mutta ei tarpeeksi ahneudellemme, sanoi Salolainen viitaten intialaiseen sanontaan.

Salolaisen mukaan meidän on miettittävä myös henkilökohtaisen ja yhteiskunnallisen vastuun suhdetta. -Yhteiskunnan tulee kertoa yrityksille esimerkiksi, että pesuaineiden on oltava fosfaatittomia, se ei ole yksityiselle kanslaiselle mahdollista. Kansalaiset ja yksilö on asettu koville, jos ja kun haasteena on luonnon, ympäristön ja ihmiskunnan säilyminen, arvioi Salolainen.

Luontokuvaajana Pertti Salolainen sanoi ottaneensa kymmeniä tuhansia kuvia. Kustavin näyttelyyn, joka on järjestyksessä toinen, hän on valinnut kuvia, joilla kertovat ”luonnon kauneuden ja arvon”.