Karjala takaisin tai Itämeren kaasuputki pois Suomen aluevesiltä!

Helsinkiläisen liikemiesryhmän asianajaja varatuomari Kari Silvennoinen esittää kunnon kauppaneuvotteluja Venäjän kanssa Nord Stream -kaasuputken sijoittamisesta Suomen aluevesille.

UU 24.7.2009 – Toistaiseksi tuntemattomien ”helsinkiläisten liikemiesten” merenalainen kaivoshanke saattaa viivyttää Nord Stream -kaasuputken rakentamista muutamalla vuodella. Taloussanomat kertoo tänään, että liikemiehet ovat tehneet valtaushakemuksen, joka on työ- ja elinkeinoministeriössä käsiteltävänä. Valtaukseksi haettu alue on noin 17 kilometriä leveä kiila Helsingin eteläpuolelta Suomen talousvyöhykkeen rajalle asti. Ministeriö tekee päätöksensä syksyn aikana. Asia menee lisäksi vationeuvostoon, sillä kaivosalue on Suomen ja Viron talousvyöhykkeen rajalla.

Mustallamerellä merenpohjan porauksesta ja kaivostoiminnasta kokemusta hankkineiden liikemiesten hakemus on kaivoslain mukaan etusijalla merenpohjaan. Ministeriön mukaan hakemus on hankala kysymys, kun kaasuputki on tulossa samalle alueelle. Liikemiesten asianajajan varatuomari Kari Silvennoisen mukaan mukaan kaivoshakemus on jätetty viime vuoden elokuussa, Nord Streamin tänä keväänä. Valtausalueelta löytyy muun muassa kobolttia.

Varatuomari Silvennoinen esittää Taloussanomien haastattelussa ”kunnon” kauppaneuvotteluja Venäjän kanssa. Vastineeksi kaasuputkesta suomalaisten pitäisi Sivennoisen mukaan saada Karjala takaisin. –Jos kaasuputki tulee Suomen aluevesille, päästämme Venäjän laivaston ja sukellusveneet Suomen aluevesille, toteaa Silvennoinen Taloussanomille.

Jos työ- ja elinkeinoministeriö hylkää hakemuksen, ”liikemiehet aikovat valittaa asiasta ylempiin oikeusasteisiin”, mikä viivyttää kaasuputken rakentamisen aloittamista parilla kolmella vuodella.