1248871856_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

John Storgårds ja Hanna Särkkä.

Klarinettifinaalissa neljä erilaista kilpailijaa

UU 29.7.2009 / Olli Haapala – Kamariorkesteri Virtuosi di Kuhmon kapellimestari John Storgårds on juupi pitänyt klarinettikilpailun ensimmäiset harjoitukset. Huomisessa finaalissa soittaa ”neljä erilaista kilpailijaa”, suostui Storgårds paljastamaan. -Kaikki Crusellin klarinettikonsertot olivat vaihtoehtona, mutta jokainen näyttää valinneen F-mollikonserton. Tämä voisi olla orkesterin kannalta 'tylsää', mutta kilpailijat ovat onneksi erilaisia.

Storgårds totesi kuitenkin, ettei teoksen tuntemus tunnu olevan kilpailijoilla 'hirveän' syvällä, toistaiseksi. -Yksi harjoitus on ollut ja selviä eroja löytyy, sanoi kapellimestari ja lisäsi ettei tässä vaiheessa asia anna aihetta muunlaiseen kommentointiin.

Crusell-viikkolla kapellimestari-viulisti John Storgårds totesi olevansa neljättä tai viidettä kertaa. -Tänne on mukava tulla aina uudestaan, etenkin kun jousisoittajana voin sanoa tuntevani oloni kotoisaksi. Täällä on mukana soittimia laidasta laitaan.

Storgårds on harjoittanut perjantain Neljä Ässää : Sibelius, Sallinen, Schönberg, Storgårds -konsertin ohjelmassa olevan Aulis Sallisen tilausteoksen Cruselliana puhallinkvintetille ja jousille (Chamber Music VII op 93). -Aikaisemmat osat ovat kaikki meille tuttuja, kertoo Storgårds ja viittaa klarinetisti Christoffer Sundqvistiin ja V di Kuhmon sellisti Mikko Ivarsiin. Orkesterin solistina on RSO:n soolopuhaltajien kvintetti (Petri Alanko, Sundvist, Jorma Valjakka, Esa Tapani ja Jussi Särkkä). Cruselliana on kantaesitys.

-Sallinen on säveltäjänä kuin vanha viini, uudemmat sävellykset ovat olleet mielestäni todella tasokkaita, sanoi Storgårds. Sundvist kertoi ”vanhemman” Sallisen (teosten) olevan hänelle tuttuja RSO:n solistina, uuusimmassa sensijaan virtuoosimaisuus on korvautunut enemmän kamarimusiikkimaisilla aineksilla.

Myös konsertin muut säveltäjät saavat kolmikolta ylistystä. -Schönbergin Kirkastettu yö on hieno teos ja upea haaste koko porukalle. Teos on itse asiassa säveltäjän soitetuin kappale.

John Storgåds piti vahinkona sitä, että monet hyvät teokset jäävät kantaesityksensä jälkeen pimentoon. -Sallinen on eräänlainen poikkeus, mutta monet hänen sinfoniansa ovat sellaisia, ettei meillä Suomessa ole traditiota esittää niitä.

Mikko Ivars sanoi sävellyksen myöhemmän esittämisen riippuvan myös siitä minkälaista kokoonpanoa se vaatii. -Teoksen täytyy sopia kokoonpanolle ja toiseksi, sen täytyy sopia yleisölle, totesi puolestaan Sundqvist.

Lauantain konsertin (Kontrasteja, mestareita, kisällejä), jota monet pitävät tämänvuotisen Crusell-viikon huippuhetkinä, säveltäjänimet ovat Beethoven, Bartok ja Stravinski. Konsertin solisteina on nyt viulisti-Storgårds ja Kamarikimaran tuoksinassa eilen free-kamarimusiikkia esittänyt pianisti Jouko Laivuori. -Mitähän siitä nyt sanoisi, viulistihan siinä tulessa on, hymyili Laivuori. -No ei olla yhdessä koskaan Stravinskin Sotilaan tarinaakaan esitettykään, muisti Storgårds.

-Bartok taas on kirjoittanut Kontrasteja klarinetille, viululle ja pianolle itselleen, mutta myi sen sen esitysoikeudet Benny Goodmanille (kolmeksi vuodeksi). Teoksessa on vaikutteita kansanmusiikista ja jazzista, ja sillä on komea historia ja legendaarinen asema konserttiohjelmistoissa, kertoi Laivuori.

Hereä Lyhtyjen yössä ja Louhenlinnassa

Crusell-musiikkijuhlien tiedottaja Hanna Särkkä kertoi omintakaisen, viehättävän Hereän olevan loppuviikon odotetuimpia musiikkivieraita. Yhtye aloittaa Lyhtyjen yössä torstaina ja jatkaa Louhenlinnassa perjantain ilta-konsertissa. -Olen kuunnellut heidän levyään, sen kansanmusiikin, jazzin ja maailmanmusiikin yhdistelmää on helppo kuunnella, eikä sitä tarvitse ymmärtää. Uskon Hereän olevan tulevaisuuden yhtye, jota ei saa liikkeelle enää pienillä palkkioilla, kertoi Hanna Särkkä. Viikon päätöskaronkassa lauantia-iltana työväentalolla: Markus ”Zarkus” Poussa! Laulu, rummut ja perkussiot.

Hereässä soittavat Alli Ikonen (laulu ja viulu), Milla Viljamaa (piano), Vesa Norilo (sello) ja Sara Puljula (lyömäsoittimet).