1247049430_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Siittiökuva ei liity juttuun.

Tiedemaailman jymyuutinen:

Ihmisen spermaa valmistettu laboratoriossa

UU 8.7.2009 / Olli Haapala – Newcastlelainen tutkijaryhmä on onnistunut valmistamaan ihmisen siittiöitä laboratoriossa. Ensimmäisenä maailmassa toimivaa ”keinospermaa” valmistanut tutkijaryhmä sanoo tutkimusraportissaan Stem Cells and Development -lehdessä, että noin viiden vuoden kuluttua siemennestettä voitaneen valmistaa hedelmöitystarkoitukseen. Menetelmästä hyötyisivät miehet, joilla ei synny elinkykyisiä siittiöitä ja jotka haluavat lapsensa olevan omaa alkuperää.

Tutkimusryhmän lähtökohtana oli vielä erilaistumattomat solut eli kantasolut, joita he saivat keinohedelmöitetyistä ihmisalkiosta. Kantasolut otettiin muutaman päivän ikäisistä alkioista. Laboratoriossa solut elävät elatusnesteessä ja niiden joukosta voidaan tunnistaa geenimerkkien avulla solut, joista sukusolut syntyisivät, jos varhaisalkion kehitys voisi jatkua edelleen sikiöksi.

Miehen sukusolujen kantasoluista kehittyneissä soluissa tapahtui kypsymisjakautuminen (meioosi) ja tuoksena oli noin kuuden viikon kehityksen jälkeen normaalin siittiön rakenteen omaavia siittiöitä X- tai Y-kromosomeineen. Newcastlelaisryhmä sai siis aikaan kypsää siemennestettä, jonka siittiöiden liikkuvuus oli lisäksi normaalin kaltainen.

Tiedemaailman huippu-uutisen ensimmäisenä julkistanut BBC ja sen lääketieteen toimittaja Fergus Walsh oheistivat uutiseensa videon itse tapahtumapaikalta. Professori Karim Nayernia Newcastlen yliopistosta sanoo saavutuksen avaavan mahdollisuuden tutkia ja ymmärtää paremmin siittiön kehitystä. -Tämä merkitsee miehen hedelmättömyyden kaikkinaisten syiden löytymiselle paljon.

Mutta kaikki tutkijat eivät pidä tiedeuutista vakuuttavana, kertoo BBC. Tohtori Allan Pacey Sheffieldin yliopistosta: ”(Siittiöiden) kuvista ei erota riittävästi, ainakin minä tarvitsen lisää tuloksia. Siittiöt ovat esiasteita, mutta niiden toiminta pitää testata jotta tiedettäisiin mitä on saatu aikaan”. Tämä ei ole kuitenkaan mahdollista, sillä Englannin laki kieltää kokeellisesti laboratoriossa valmistetun sperman käytön hedelmöityshoidoissa.

Englannin tiedemaailma on eettisesti yksi maailman eniten varuillaan ja hereillä oleva tutkijayhteisö. Niinpä Newcastlen ryhmän saavutusta on jo pidetty ”esimerkkinä epämoraalisesta hulluudesta”. Kritiikki kohdistuu alkioihin: siittiöt syntyvät kantasoluista, jotka on otettu ”täysin” elinkykyisistä alkioista. -Elämä otetaan yhdeltä, jotta se voidaan antaa toiselle. Kannatan hedelmättämyyden hoitoa, mutta minusta kaikkea mitä mieleen tulee, ei pidä tehdä, huomauttaa bioeetikko Josephine Quintavalle.

Tieteiskirjallisuus on jo kauan kuvannut maailman, jossa miehiä suhteessa naisiin on vain vähän tai ei ollenkaan. Nyt englantilaislehdet kyselevät miesten tarpeellisuutta. Miehet ovat ehkä korvattavissa, mutta tuskin ikuisesti kasvavilla siittiöiden kantasolulinjoilla. Niitä kun tarvittaisiin miljoonia, jotta jälkeläiset olisivat elinkykyisiä edes muutaman vuosisadan.

Miten siittiöitä tehdään laboratoriossa. Katso video: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8138963.stm