1249928013_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Laukkaneilikka on Lokalahden tunnuskasvi, joka on levinnyt alueelle entiaikojen merenkulun mukana. Suurimmat esiintymät ovat Hermansaaren kartanon alueella sekä seurakunnan maalla kirkon edustalla. Alkuperäisimpinä esiintyminä voidaan pitää kirkonkylän Kankareenhakaa ja eräitä Hermansaaren mäensyrjiä. Ne kaikki ovat hiekkapohjaisia rantatörmiä varhaiselta keskiajalta. Kuva: Lokalahti-Seura.

Laukkaneilikan kasvupaikkoja hoidetaan taas Lokalahdella

UU 10.8.2009 - Lokalahdella järjestetään ensi viikon keskiviikkona uhanalaisen laukkaneilikan hoitotalkoot. Laukkaneilikkatalkoissa niitetään heinikkoa kasvilajin elinympäristöjen turvaamiseksi Lokalahdella Hermansaaren niityllä ja Kankareenhaan kedolla. Oma harava tai viikate kannattaa ottaa mukaan. Talkoolaisille on luvassa iltapalaa. Talkoista vastaavat Uudenkaupungin Ympäristöyhdistys ja Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri.

Rauhoitettua laukkaneilikkaa (Armeria maritima ssp. elongata) on hoidettu ja seurattu Uudenkaupungin Lokalahdella vuodesta 1993. Laji on Lokalahden tunnuskasvi. Laukkaneilikkaa hoidetaan niittämällä ja raivaamalla sen kasvupaikkoja. Hoidon myötä laukkaneilikoiden määrä on lisääntynyt ja lajin kasvua haittaavat tukahduttavat heinät ovat vähentyneet. Lokalahden Hermansaaressa laukkaneilikan yksilömäärä on nyt jopa nelinkertainen lähtötilanteeseen verrattuna.

Laukkaneilikka on ruohosipulia muistuttava, varreltaan lehdetön kasvi, jonka latvassa on mykerömäinen vaaleanpunainen kukinto. Kukkiminen on hehkuvimmillaan heinäkuussa. Laukkaneilikka kasvaa matalakasvuisella kedolla, siksi heinittyminen ja umpeenkasvu ovat sille suuri uhka. Laiduntamisen ja niiton loppuminen ovat johtaneet lajin perinteisten kasvupaikkojen katoamiseen. Useat esiintymät ovat tuhoutuneet myös soranoton ja rakentamisen seurauksena.

Laukkaneilikkatalkoot keskiviikkona 19.8. kello 17:30 alkaen, lisätietoa talkoista saa Uudenkaupungin Ympäristöyhdistys ry:n puheenjohtajaltalta Pirjo Rinteeltä (040 565 8834 tai pirjo.i.rinne(at)uusikaupunki.fi).