1250018114_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohdakeperhonen (Vanessa cardui). Kuvat: Mikko Heikkinen, Ltkm, HY.

Suomeen on vaeltanut massoittain ohdakeperhosia

UU 11.8.2009 - Ohdakeperhosia saapui myös Suomeen massoittain jo touko-kesäkuun aikana. Perhosen toukkia onkin tavattu runsaasti ohdakekasvustoissa kesän aikana. Kotimainen polvi on alkanut jo kuoriutua koteloistaan, mutta viimeisen parin viikon aikana Suomeen vyöryneet suuret perhosmassat ovat kotoisin etelämpää Keski-Euroopasta.

Keski-Eurooppaan vaelsi alkukesällä ennätysmäärin ohdakeperhosia Pohjois-Afrikasta. Näiden perhosten jälkeläisistä syntynyt uusi sukupolvi on aiheuttanut Euroopassa jopa moottoriteiden väliaikaisia sulkemisia. Etelämpänä kukkia kasvavilla paikoilla perhosten määrät ovat paikoin nousseet jopa kymmeniin tuhansiin hehtaarilla.

Erityisen runsas esiintyminen alkoi Suomessa 6. elokuuta, jolloin perhosmäärät yli kymmenkertaistuivat yhden yön ja aamun aikana. Tuolloin etelärannikon ulkosaarten pietaryrttikasvustot olivat havaintojen mukaan 'täynnä' mereltä saapuvia ohdakeperhosia ja niiden lähisukuisia amiraaleja.

Sekä amiraali että ohdakeperhonen ovat elämäntapavaeltajia, jotka säännöllisesti vaeltavat uusille alueille etsiessään ruokaa seuraavalle sukupolvelle. Keväällä Pohjois-Afrikan kuivuessa vaeltavat perhoset lentävät kohti pohjoista ja vuoristoalueita. Syksyllä päivien lyhetessä ne suuntaavat takaisin kohti etelää, missä uutta ravintoa on jälleen saatavilla sateiden jälkeen.

Suomesta perhoset alkavat vähentyä yleensä syyskuun loppuun mennessä, mutta varsinkin amiraaleja näkee vielä lokakuun aikana yleisesti - viimeisiä on tavattu jopa marraskuun alkupäivinä, ja onpa laji yrittänyt jopa talvehtiakin Suomessa.

Amiraalilta ja ohdakeperhoselta puuttuu kuitenkin lähisukuisille nokkos- ja neitoperhosille tyypillinen talvehtimiseen tarvittava diapaussi. Eli ne eivät vaivu horrokseen talveksi, vaan tarvitsevat lämpiminä jaksoina ravintoa, jota meillä ei talvella luonnosta löydy.

Jos olet itse tehnyt havaintoja ohdakeperhosta, voit ilmoittaa ne sähköiseen havaintopäiväkirjaan Hatikkaan osoitteessa http://www.hatikka.fi/havainto.