1250184252_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Dendrobium bellatulum ja D. wardianum sekä Phalaenopsis parishii ovat Vietnamissa kasvavia orkidealajeja, joiden tuonti EU-alueelle on kielletty.

Orkideankasvattaja Pekka Ranta sai kämmekät takaisin oikeuden päätöksellä

UU 13.8.2009 – Kolme ja puoli vuotta sitten tapahtunut orkidetakavarikko on nyt päättynyt asianomistajan eduksi. Suomen ympäristökeskus ja tulli takavarikoivat 251 orkidean erän Janhuan Orkidearanta Oy:n ja Sulkavan Lumikukka -orkideatalon omistajalta Pekka Rannalta. Takavarikko tehtiin Vantaan lentoaseman tullissa, joka katsoi Rannan tuomien orkideakasvien vaativan lisäselvityksiä muun muassa laji- ja lajikenimien osalta.

Rannalla on orkideanäyttely Uudessakaupungissa ja Sulkavalla, jossa ”kukkii enemmän orkideoita kuin Madeiralla”.

Vanda-, Ascocenda-, Cattleya- ja Dendrobium phalaenopsis -risteytykset olivat kuitenkin jo ennestään tunnettuja tai vielä rekisteröimättömiä uusia risteytyksiä. Kysymys ei ollut luonnonvaraisista orkidealajeista, joiden maahantuonti on tarkasti säädeltyä ja valvottua. Pääosa orkideakaupasta käydään kasvitarhojen ja kasvattajien tekemillä laji- ja lajikeristeymillä. Vantaan käräjäoikeus määräsi loppukeväällä kämmekkäristeytykset takaisin niiden maahantuojalle.

Orkidean vientiluvan tai jälleenvientitodistuksen EU:n alueelle myöntää vientimaassa kansainvälinen CITES viranomainen. Tuontiin tarvitaan myös EU-maan lupaviranomaisen (meillä Suomen ympäristökeskus) tuontilupa. Rekisteröity taimitarha, joista kasveja useimmiten ostetaan ja jolla on CITES sihteeristön myöntämä lupa, voi myöntää vientilupia sihteeristön hyväksymille lajeille. Rekisteröityjen taimitarhojen luetteloa ylläpitää CITES sihteeristö. Orkideoiden tuonti EU:n ulkopuolelta vaatii lisäksi kasvin terveystodistuksen.