1250234715_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Seksmiilarin saaristo on edustava näyte eteläisen Selkämeren luonnosta. Linnustoon kuuluu useita harvinaisia ja uhanalaisia lajeja. Monimuotoinen ulkosaaristo, jota Lanskerin saari täydentää tunnetaan erittäin tiheästä lintukannastaan. Lajistoon kuuluu tyypillisten merilintujen ohella uhanalaisia ja harvinaisia lajeja kuten merihanhi, kuikka, ruokki, merikihu ja räyskä. Kasvistollisesti mielenkiintoisin on Lanskerin saari, jossa on runsaskasvustoisia fladalahtia, sisäjärviä, karuja kalliometsiä ja myös lehtomaisia kuvioita. Tunnetuin Seksmiilarin saarista on ulkomeren partaalla sijaitseva Isokarin majakkasaari. Alueen suojelu toteutetaan osin luonnonsuojelulailla osin vesilailla ja rakennuslailla. Alueen suojelu ei rajoita puolustusvoimien toimintaa ja sen kehittämistä. Kuvateksti: LOSyke. Kuva © Genimap & Syke.

Luonnon- ja ympäristönsuojelulle penseä Uusikaupunki ei suostu edes keskustelemaan Seksmiilarin saariston luonnonsuojelualueesta

UU 14.8.2009 - Lounais-Suomen ympäristökeskus haluaa kuulla Uudenkaupungin mielipiteen Seksmiilarin saaristosta luonnonsuojelualueena. Kaupungin hallintopykälien mukaan ympäristö- ja lupalautakunta antaa luonnonsuojelulain tarkoittamat kunnan lausunnot.

Seksmiilarin saaristo kuuluu yhtenä kohteena valtioneuvoston hyväksymän rantojensuojeluohjelmaan. Alue on myös Suomen Natura 2000 – verkoston kohde. Luonnonsuojelulain mukaan alueellinen ympäristökeskus voi ilman maanomistajan hakemusta tai suostumusta perustaa luonnonsuojelualueen yksityisen omistamalle maalle, jos alue sisältyy valtioneuvoston hyväksymään luonnonsuojeluohjelmaan.

Perustaminen tapahtuu kuitenkin siten, että alueen rauhoitusmääräykset eivät saa rajoittaa maankäyttöä enempää kuin alueen rantojensuojeluohjelmasta johtuu. Maaomistaja voi myös suostua laajempaan suojeluohjelmaan.

Lounais-Suomen ympäristökeskus valmistelee omasta aloitteestaan Seksmiilarin saariston suojelua luonnonsuojelulain mukaisena rauhoituksena yksityisen omistamalle alueelle, siis ilman että alue hankitaan valtion omistukseen.

Perustettavaksi tarkoitetun luonnonsuojelualueen pinta-ala on noin 188 ha, josta Uudenkaupungin alueella on kiinteistö Pleikkilän kylässä.

Mutta Uudenkaupungin vastaus ympäristökeskukselle on jyrkkä ei. Ympäristö- ja lupalautakunta huomauttaa, että Uusikaupunki on ”useissa lausunnoissaan käsitellyt suunnitellun kansallispuiston toteuttamista ja todennut, että Uusikaupunki vastustaa Selkämeren kansallispuiston perustamista eikä näe mahdollisena kansallispuiston perustamista Uudenkaupungin ja Vakka-Suomen alueelle. Uusikaupunki kehittää aluettaan kalastuspuistona, jossa merialueiden käytön suunnittelulla sovitetaan yhteen erilaiset toiminnot”.

Uudenkaupungin mielestä luonnonsuojelualueen perustaminen tulee ”ratkaista myöhemmin kun merialueiden erilaiset käyttötarpeet on mietitty ja suunniteltu kokonaisuutena”.

Luonnonsuojelualueella ei saa rakentaa rakennuksia, laitteita, teitä tai veneväyliä, alueella ei saa metsittää, ruopata, perata tai padota vesiä, eikä vahongoittaa tai ottaa kasvillisuutta, eikä nousta maihin 1.4.-30.7. välisenä aikana.

Seksmiilarin alueen suojelu ja siihen liittyvät rauhoitusmääräykset eivät rajoita maankäyttöä enemmän kuin rantojen suojeluohjelmasta aiheutuu. Alueella sallitaan metsästys, kalastus, laidunnus, sienestys ja marjastus. Lisäksi alueella saa käyttää ja ylläpitää olemassa olevia laitureita, uimapaikkoja ja veneväyliä edellyttäen, että kasvillisuus ja ruoppausmassat sijoitetaan luonnonsuojelualueen ulkopuolelle.