1250422174_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hikiset tissit: Miesten talo. Mäntän Kuvataideviikot. Kuva: Timo Nieminen.

Taidetalebanit polttivat näyttelyteoksen Mäntässä

UU 16.8.2009 / Olli Haapala – Ammattitaiteilijoiden taide tai kesän kuvataiteen tapahtumatkaan eivät saa olla rauhassa tihutyön tekijöiltä. Uusin suomalaisen taidetalebanismin kohde on Mäntän kuvataideviikoilla esillä ollut käsitetaiteellinen teos Miesten talo. Teos on palanut maan tasalle.

Ylen Uutisten mukaan kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Veikko Halmetoja pitää mahdollisena, että Pekilonrannassa sijainnut teos sytytettiin palamaan.

Palon havaitsivat näyttelyvieraat, ”pariskunta joka tuli kysymään, kuuluuko tuli talon sisällä teokseen”. Palokunta saattoi vain rajata palon.

Miesten talon tekijä on Hikiset tissit -kuvanveistäjäpari: Ihana Havo ja Tapani Kokko.

Teos kuuluu käsitetaiteeseen, jossa pyritään ohjaamaan katsojan ajatus arkiseen ympäristöön ja todellisuuteen. Rakennusmateriaaleista koottu teos viittaa unohdettujen tai itsensä unohtaneina eläviin miehiin, se on myös, mutta ei yksiomaan, huvittava kommentti miesten maailmaan.

Syrjäytymisen tai välinpitämättömyyden kannanottona ja vahvana kommenttina teos on hämmästyttävän todellinen. Julkisesti näkyvillä oleva kaupunki- ja maaseutuympäristö on täynnään vastaavanlaisia rakennelmia ja kokoelmia, joko kesken jäänyttä tai paikalleen unohdettua suunnittelua. Miesten talo -teoksen kokonaisuuteen kuului myös romuauto, jonka päällä on ruosteinen iso polttoainesäiliö.

Taiteilja Tapani Kokkko kertoo Ylen Uutisille teoksen kuvaavan myös ”sitä, että kaikki on jäänyt kesken. Materiaalit ovat loppuneet tai into on loppunut”.

Palon syttymisen syytä tutkitaan.