1250844491_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ahvenanmaalta Naantaliin asti ulottunut oljypäästö kuvattiin Rajavartiolaitoksen valvontakoneesta. Kuva: Rajavartiolaitos

Finneaglen öljyvuoto maksoi varustamolle ennätykselliset 22.558 euroa

UU 21.8.2009 – Keväällä Saaristomerellä Ahvenanmaalta Naantaliin kevyttä polttoöljyä ja meridieseliä mereen valuttanut matkustajarahtilaiva Finneagle aiheutti varustamolleen toistaiseksi suurimmat rapsut mitä ympäristön turmelemisesta on Suomessa määrätty. Rajavartiolaitos langetti Finnlines-varustamolle 22.588 euron hallinnollisen maksun öljypäästöstä, kertoo Rannikkoseutu tänään.

Finneagle on rekisteröity Ruotsin lipun alle, sen kotisatama on Tukholma, omistaja Finnlines ja operoija Finnlinesin tytäryhtiö Finnlink.

Mereen valunutta polttoainetta oli yhteensä viisi kuutiometriä. Päästö oli laaja ja tapahtui Suomen ympäristökeskuksen mukaan lintujen pesimisen kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Vuotoon liityviä yksityskohtia tutkii Varsinais-Suomen poliisilaitos. Törkeästä ympäristön turmelemisesta epäiltyjen laivalla työvuorossa olleiden osalta tutkinta on joiltakin osin vielä kesken.

Tutkinnan alkuvaiheessa Finneaglen ruotasalainen päällikkö ja suomalainen konepäällikkö olivat molemmat pidätettyinä. Maaliskuun lopussa tapahtunut öljypäästö aiheutui teknisistä vioista ja henkilökunnan laiminlyönneistä. Öljyn luultiin vuotaneen toisesta laivasta, joka oli menossa Ruotsiin päin, mutta muutaman päivän kuluttua Finnlines myönsi vuodon tulleen Ahvenanmaalta Naantaliin lähteneestä Finneaglesta. Vuotoa ei havaittu laivasta matkan aikana.

Alusjätelaki muuttui runsas kolme vuotta sitten ja muutos mahdollisti maksujen määräämisen. Maksuja on määrätty oli 20 tapauksessa puolestasadasta tutkitusta tapauksesta. Oljypäästöistä tulee vuosittain yli 100 ilmoitusta.