1251399202_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Prinssi Albert ja Th!nk City Monte Carlon rallissa. Kuva. Think Global.

Norjalaisen sähköauton valmistus Uuteenkaupunkiin vielä tänä vuonna

Tuotannon siirtoon ja käynnistykseen liittyvät investoinnit Uudessakaupungissa ovat noin 3 miljoonaa euroa. Täyssähköautojen valmistus tuo työtä 50-100 autontekijälle.

UU 27.8.2009 – Norjalainen ja suomalainen täyssähköautojen tietotaito lyödään samaan koriin. Valmet Automotive ja norjalainen Think Global AS ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka mukaan Valmet Automotivesta tulee Th!nk City -sähköauton valmistus- ja suunnittelukumppani. Markkinointi jää norjalaiselle Think Global AS:lle.

Oikeus on tänään hyväksynyt Thinkin velkasaneerauksen ja yritys kertoo olevansa valmis palaamaan uusimman mallinsa Th!nk City -sähköauton normaaliin tuotantoon ja markkinointiin.

-Tämä on merkittävä päivä Thinkille, voimme vain kiittää tukijoitamme pitkään jatkuneesta tuesta. Myös kärsivälliset ja lojaalit asiakkaamme ansaitsevat kiitokset. Th!ink Cityn tuotanto aloitetaan uudestaan niin pian kuin mahdollista, sanoi toimitusjohtaja Richard Canny.

-Tuotannon siirtyminen Suomeen ja laajeneva myyntiorganisaatio Euroopassa pitää meidät hyvin kiireisinä tulevat kuukaudet, mutta olemme varmoja että Th!nk City on myynnissä ja autot toimitettavissa asiakkaillle ensi vuoden alkupuolella, uskoi Canny.

Think Globalin ja Valmet Automotiven tekemäna aiesopimuksen mukaan sähköauton valmistus siirtyy Norjasta Uuteenkaupunkiin Valmet Automotiven tehtaalle vielä tänä vuonna. Yhteistyön vahvistamiseksi Valmet Automotivesta tulee Think Globalin pienosakas. Valmet Automotive merkitsee osakkeiden uusantia ”pienellä summalla”, jolla se osoittaa sitoutuvansa yrityksen kehittämiseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön.

Th!nk City on sähköinen kaupunkiauto, joka soveltuu myös maantieajoon. Sen ajomatka yhdellä akkujen latauksella on 180 km. Huippunopeus on 100 kilometriä tunnissa. Myös turvallisuus on kunnossa, auto tulee saamaan ensimmäisenä sarjassaan eurooppalaisen standardin mukaisen hyväksynnän ja CE-sertifikaatin.

Autolla on jo myyntiverkosto Euroopassa ja se on valmiina sarjatuotantoon. Th!nk Cityn tilauskanta siirtyy Uudenkaupungin tehtaan valmistettavaksi. Autoja on jo valmistettu Norjassa Aurskogin tuotantolaitoksella joitakin satoja.

Valmet Automotive vastaa tuotannon siirrosta, tuotantoprosessin suunnittelusta ja logistiikasta sekä osallistuu myös auton tuotekehitykseen. Tuotannon siirtoon ja käynnistykseen liittyvät investoinnit ovat noin 3 miljoonaa euroa. Suunniteltu tuotantomäärä on useita tuhansia autoja vuodessa.

Käynnistysvaiheessa Think-yhteistyö työllistää syksyn aikana noin 50 henkeä ja ensi vuoden aikana arviolta yli 100 henkeä.

-Yhteistyö Thinkin kanssa tukee osaamistamme sähköautojen valmistamisessa ja kehittämisessä, sanoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen. -Valmistamme kohta kolmea erilaista sähköajoneuvoa: Think-sähköauto, Fisker Karma –luksushybridi ja Garia-golfauto. Näistä projekteista kertyy osaamista, joka edesauttaa sähköautoliiketoimintamme kehittämistä perinteisten autojen rinnalla, uskoo Korhonen.

Think Global AS kuuluu johtaviin sähköautojen kehittäjiin ja on toiminut alalla jo 19 vuotta. Se on yksi harvoista yrityksistä, joka on tuonut markkinoille täyssähköauton, Th!nk Cityn. Think on eturivin yritys myös sähköisen voimansiirron ohjausjärjestelmien kehittäjänä.

Viimeisimpien yritysjärjestelyjen jälkeen yrityksen suurin osakkeenomistaja on johtavan litiumioniakkujen valmistajan EnerDelin emoyhtiö Ener1 Incorporation, joka omistaa 31 prosenttia osakkeista. Myös investointirahasto Investinor tukee talousvaikeuksiin joutunutta yritystä 3,5 miljoonan euron osakepotilla. Uudet sijoittajat satsasivat Thinkiin yhteensä 35 miljoonaa euroa. Mukana on yksityisiä norjalaisia sijoittajia, sekä pääomasijoittajia että ympäristöteknolgian alan sijoittajia Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta.