1251704829_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uudenkaupungin asukkaiden mahdollisuudet vaikuttaa kouluverkkoonsa ovat olemattomat

Kuntalaki määrää kuitenkin toisin, valtuuston on huolehdittava kunnan toimielinten kokoonpanosta siten, että niissä on mukana myös palvelujen käyttäjiä. Koulut, eritoten peruskoulut, ovat asukkaille elämään ja asumiseen suuresti vaikuttava olosuhde, jonka muuttumisen pohtimiseen kunta voi järjestää myös sen osa-aluetta koskevaa hallintoa.

UU 31.8.2009 – Kuntalain mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oltava ”edellytykset osallistua ja vaikuttaa” kunnan toimintaan. Parhaillaan menossa olevassa peruskouluverkon tarkastelussa (joka on säästötoimi) on otettu ensiaskeleet: oppilaiden määrä, opetus ja raha ratkaisevat. Uusikaupunki pyrkii kolmiopettajaisiin peruskouluihin.

Lakkautettavia kouluja ovat tiettävästi Hallu ja Lahti. Männäisestä suunnitellaan yhtenäiskoulua. Hakametsä ja Haapaniemi joutunevat kuljettamaan oppilaitaan keskustaan tai keskenään. Pyhämaan oppilaat tullaan ehkä kuljettamaan Pohjoiskulmaan. Pohitulli vetää oppilaita, Seikow halutaan myös lakkauttaa.

Kuntalaisten tunteet kuohahtelevat kuin koulukiistoissa yleensä on ollut tapana. Lapsiperheet odottavat tietoa ohjausryhmältä, jonka jäsenten olohuoneiden lattialla ei juuri pikkulapsia vilise. Miksi valtuusto ei ole huolehtinut toimielintensä kokoonpanoista siten, että kuntalain hengen mukainen asukkaiden mahdollisuus vaikuttaa toteutuisi? Montako tavallista oppilaan vanhempaa istuu peruskouluverkon tarkastelun ohjausryhmässä?

Kuntalaki (4 luku 27 §) sanoo, että ”osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia kunnan toimielimiin” yleensä ja erityisesti toimikuntiin ja työryhmiin, jotka pohtivat päivänpolttavia kuntalaisten elämään ja talouteen suoraan vaikuttavia asioita. Kuntalaki sanoo edelleen, että osallistumista edistetään tiedottamalla ja selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ennen päätöksentekoa.

FAKTAT

Peruskouluverkkotarkastelun ohjausryhmä: kh pj (kok) Heikki Wala (kok) puheenjohtajana, koulutusltk pj Matti Ankelo (kok), koulutusltk vpj Lea Myllymäki (sd), kh I vpj Antti Haapavuori (sd), kh II vpj Juha Nevavuori (kesk), kv pj Jouko Antola (sd), kv II vpj Veijo Nummi, kh jäsen Harto Forss (vas), pääluottamusmies Tarja Sulo (Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko), kaupunginjohtaja Kari Koski, opetus- ja kulttuuritoimenjohtaja Inkeri Parviainen, talousjohtaja Anne Takala ja sivistyspalvelukeskuksen hallinto- ja talouspäällikkö Aila Korhonen. Työryhmän seuraava kokous on 11.9.

Uudessakaupungissa on 13 peruskoulua. Perusopetuksessa oli viime vuoden syyskuussa 1535 oppilasta. Peruskoulut ovat (1-6 luokat): Haapaniemi, Hakametsä, Hallu, Lahti, Lokalahti, Männäinen, Pohitulli, Pohjoiskulma, Pyhämaa, Saarnisto ja Seikow, sekä (7-9 luokat) Kalanti ja Viikainen. Luokkamuotoista erityisopetusta annetaan Pohitullissa (1-9 luokat), Saarnistossa (1-9), Hakametsässä (1-9) ja Viikaisissa (7-9).