1251959146_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Alexander Stubb ja kuningas Kaarle XVI Kustaa. Kuva: Matthias Rust WWF

Alexander Stubb sai WWF:n Itämeri-tunnustuspalkinnon

UU 2.9.2009 - WWF on palkinnut ulkoministeri Alexander Stubbin vahvasta poliittisesta johtajuudesta Itämeren suojelussa. WWF:n Baltic Leadership Award -palkinto luovutettiin tänään Tukholmassa Itämerifestivaalin yhteydessä. Palkinnon ojensi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa.

-Alexander Stubb on osoittanut kiitettävää poliittista johtajuutta työskennellessään Euroopan parlamentin jäsenenä. Hän on peräänkuuluttanut selkeää strategiaa Itämeren suojelemiseksi, jotta yhteisen meremme haasteet ja mahdollisuudet ymmärrettäisiin paremmin, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder kiittää.

-Työn tulokset näkyvät EU:n Itämeristrategiassa, jonka EU-komissio julkaisi kesäkuussa. Se luo pohjan todelliselle koko Itämeren alueen yhteistyölle. Strategia antaa mainion työkalupakin parantaa sekä Itämeren tilaa että kehittää alueen taloutta sekä yhteiskunnallisia palveluja ja rakenteita. Strategian avulla voimme kehittää myös yhdennettyä merialueiden suunnittelua koko Itämeren hyödyksi.

WWF:n Baltic Leadership Award -palkinto on tullut kaksi kertaa peräkkäin Suomeen. Viime vuonna palkinnon sai tasavallan presidentti Tarja Halonen.

-Suomi on ottanut selkeästi poliittisen johtajuuden Itämeren suojelussa. Tätä osoittaa myös presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen koolle kutsuma Itämeren huippukokous ensi helmikuussa, Rohweder sanoo.

Viimeksi Nord Stream -maakaasuputki

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) on kritisoinut Saksaa ja Venäjää Itämeren kaasuputken alkuvaiheen valmisteluista. Hän sanoo alkuvaiheen heikentäneen EU:n yhtenäisyyttä, sillä maat lähettivät putkihankkeen liikkeelle "väärässä kulmassa". Ylen Uutisten tänään haastattelema Stubb vaatiikin EU:ta tiivistämään yhteistä energiapolitiikkaansa. Stubbin mielestä EU-maiden konsultointi sivuutettiin kokonaan.

-Tämähän oli aika pitkälle kahdenvälinen hanke Venäjän ja Saksan välillä, mutta tässä olisi pitänyt konsultoida montaa EU-maata. Mutta ehkä tämä on myös osoitus siitä, että Euroopan unioni todellakin tarvitsee yhtenäisen energiapolitiikan, jotta tämäntyyppisestä päätöksestä päätetään yhdessä, Stubb arvioi Ylen Uutisille.

Ulkoministeri Stubbin mukaan ”Itämeren kaasuputken kömpelö liikkeellelähtö on myös nakertanut EU:n sisäistä luottamusta”. Suomen hallitus aikoo hyväksyä lokakuun loppuun mennessä maakaasuputken kulun Suomen talousalueella. Kaasuputken rakennusluvat päättävät ympäristöviranomaiset. Ulkoministeri Stubb näkee kaasuputken ympäristökysymyksenä.