1251997345_img-d41d8cd98f00b204e9800998e bridalbonds.com

Uudessakaupungissa kaikki nuorten tekemät rikokset tehty päihtyneenä

UU 3.8.2009 / Olli Haapala – Päihde- ja mielentervystyö on Suomessa, mutta erityisesti Vakka-Suomessa myrskyn silmässä. -Täällä päihteitä käytetään enemmän kuin muualla Varsinais-Suomessa. Ilman taloudellista panostusta emme selviä tilanteesta, joka vaatii ennen kaikkia laaja-alaista ennaltaehkäisyä. Kuntien rahat eivät siihen riitä, totesi Uudenkaupungin sosiaalijohtaja Helvi Heiniö tänään Vakka-Suomen sosiaalialan osaamiskeksksen (Vasso) järjestämässä päihde- ja mielenterveystyön työkokouksessa.

Seudulliset yhteistyöhankkeet, joihin on saatavissa valtion rahoitusta, ovatkin Heiniön mielestä tervetulleita. -Päihde- ja mielenterveyden ongelmat liittyvät varsin usein yhteen. Meillä on toisaalta nuorten ongelma, esimerkiksi Uudessakaupungissa kaikki nuorten tekemät rikokset on tehty päihtyneenä. Suurin syy on nuorten piittaamattomuus itsestään, alkoholinkäyttö ja moraalin periaatteiden puuttuminen. Voidaan aiheellisesti kysyä, milloin meillä on täällä laaja koulujen huumeongelma, uusi Kiukainen, kyseli Heiniö.

Päihde- ja mielenterveyshuollon kohtaamat ongelmat ovat miltei aina myös perheen ongelmia, jotka päättyvät liian usein lastensuojelutapauksiksi. -Viime vuonna huostaanotettuja lapsia oli 130, tänä vuonna elokuun lopulla jo 96. Lastensuojelussa maksetaan sijoittamisesta sellaisia summia, että niillä voitaisiin tuottaa oma palvelu – ei Uudenkaupungissa itse, mutta kuntien yhteistyönä.

-Toisaalta meidän on vältettävä suurien ikäluokkien mahdollisesti mukanaan tuoma katastrofi, alkoholisoituneiden vanhusten yhteiskunnan syntyminen, muistutti sosiaalijohtaja Helvi Heiniö.

-Koska päihdehuolto on siirtymässä perusterveydenhuollon osaksi, tämä merkitsee perusterveydenhuollolle päihdehuollon osaamisen vahvistamista, sillä muutoin päihdehuollon sosiaalinen aspekti häviää. Jos saamme osaamista perusterveydenhuoltoon, se on samalla parasta mahdollista päihdeongelman ennaltaehkäisyä ja torjuntaa.

Monenmoiset päihdehuollon ylikunnalliset hankkeet ja niistä luopumiset ovat osoittaneet, että Vakka-Suomi tarvitsee päihde- ja mielenterveyshuollon strategian. Nyt korostamme päihdeongelman ”kohtaamista”, siis ei sen sivuuttamista. -Tämä edellyttää tuloksellista ongelman puheeksi ottamista, sen pohjana taas on keinojen mallinnus, erilaiset päihdeseulat ja mini-interventiot”, selvitti Heiniö.

-Päihdeongelmaisten laitoshoitoa meillä ei ole, katkaisuhoidon ostamme Turusta. päätti Heiniö.

LÄNSI 2012

Päihde- ja mielenterveyspalveluiden ylikunnallisia yhteistyösuunnitelmia on useita, yksi niistä on Länsi 2012, Satakunnan sairaanhoitopiirissä toteutettava kehittämishanke, joka etsii yhteistyöalueita Varsinais-Suomen kunnista. Yhteistoiminnassa ovat jo mukana Turku, Salo, Somero ja hankkeeseen eilen mukaan ilmoittatunut Naantali. Hankkeen projektipäällikkö Alpo Komminaho esitteli eilen ”kuntakierroksellaan” Uudessakaupungissa kunnallisen valmistelun yksityiskohtia.

-Länsi 2012 -hankkeen rahoitus on yhteensä 2,7 miljoonaa euroa kolmeksi vuodeksi. Esimerkiksi 20.000 asukkaan yhteistoimintaalueen omarahoitus on noin 6,500 euroa eli noin 0,33 euroa asukasta kohti. Hanke rahoittaa yhteistoiminta-alueen päihde- ja mielenterveyspalveluja 22.00 eurolla (1,13 euroa asukasta kohti) eli esimerkiksi yhden työntekijän, kertoi Komminaho.

Komminaho huomautti hankkeen oman hallinnoinnin olevat yhteinen ja ohut. -Muu osa rahoituksesta menee kuntayhteistyöhön, joka suunnitellaan tukemaan sitä työtä, jota kunnissa jo tehdään. Tarkoitus on ennen kaikkea parantaa perusterveydenhuollon työntekijöiden myönteistä suhtautumista päihde- ja mielenterveystyötä kohtaan.

Hanke painottuu päihdehuollon asiakkaisiin ja pyrkii alkoholin riskikäytön varhaiseen tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen.