1252339587_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Nuorten työttömyys on vuodessa kaksinkertaistunut.

Vakka-Suomi selviytynyt kohtuullisen hyvin, odotukset talouden elpymisestä voimakkaammat kuin muualla

Varsinais-Suomessa suhdanteen pohja on saavutettu, talous lähtee kasvuun syksyn ja talven aikana, mutta työllisyys heikkenee edelleen, eikä parane ensi vuoden alkupuolella.

UU 7.9.2009 - Varsinais-Suomessa talouden yleiskuva on edelleen heikko verrattuna viime vuoden alkuun. Viennin arvo ja teollisuuden uudet tilaukset ovat 30-40 prosenttia alemmalla tasolla kuin vuosi sitten. Seutukunnissa arvioidaan, että investointilaman pohja saavutetaan syksyn aikana ja elpyminen on käynnissä ensi vuoden alussa, kerrotaan tänään julkaistussa Varsinais-Suomen TE-keskuksen aluetalouskatsauksessa.

Varsinais-Suomessa suhdannenäkymät arvioidaan hyvin samankaltaisiksi kuin yleensä seutukunnissa ympäri maata. Viime päivinä tutkimuslaitokset ovat raportoineet kansainvälisen talouden piristymisestä, minkä perusteella viennin voidaan arvioida kääntyvän kasvuun vielä syksyn aikana.

Kaikilla seuduilla teollisuus on joutunut sopeuttamaan toimintaansa heikossa kysyntätilanteessa, mutta pahiten investointilama on kohdistunut viennistä riippuvaiseen Salon seutuun. Toisaalta Loimaan seutu ja erityisesti Vakka-Suomi ovat selviytyneet kohtuullisen hyvin joustavamman tuotantorakenteen ja hajautetumman asiakaspohjan avulla. Vakka-Suomessa odotukset talouden elpymisestä ovat muita seutuja voimakkaammat. Turun seudulla talouden käänteen odotetaan tapahtuvan vasta tulevan talven aikana.

Uudisrakentamisen odotetaan elpyvän hitaasti syksyn aikana vuokra-asuntomarkkinoilla ja korjausrakentamisen jatkuvan vilkkaana. Kaupan ala uskoo myynnin laskun jo päättyneen ja positiivisia signaaleja on saatu muun muassa autokaupasta. Palveluiden kysyntä on laskenut eniten kuljetuksissa, teknisissä suunnittelupalveluissa sekä mainosalalla.

Työllisyystilanne myötäilee talouden kehitystä

Työllisyystilanne on vaikeutunut talouden kehitystä vastaavasti. Työttömien määrä kasvoi vuodessa 40 prosentilla työvoiman kysynnän laantuessa. Työttömien määrän kasvutahti on jonkin verran eronnut seutujen välillä, mutta kaikissa työttömien määrä kasvoi vähintään kolmanneksella vuodessa.Tähän mennessä tilanne on pysynyt myönteisimpänä Vakka-Suomessa ja Turunmaalla.

Turun seudulla tilanne ei ole yhtä hyvä kuin edellä mainituilla seuduilla. Loimaan ja Salon seuduilla työllisyystilanne on vaikeutunut jyrkimmin lomautusten yleistymisen ja työttömyyden kasvun myötä. Salon ja Loimaan seuduilla työttömyysaste on kohonnut 3-4 prosenttiyksiköllä vuodessa niin että Salon seudulla työttömyysaste on Varsinais-Suomen korkein.

Työttömyysaste on kesällä kohonnut Varsinais-Suomen seutujen keskuskaupungeissa 10 prosentin tasolle Turunmaata lukuun ottamatta. Turussa ja Salossa työttömyysaste on jo 12-13 prosentissa.

Kuntatalouden tilanne voi osaltaan vaikeuttaa työllisyystilannetta lomautusten yleistymisen kautta. Yhteistä Varsinais-Suomen seuduille on myös nuorten työttömyyden merkittävä vaikeutuminen. Monen vuoden ripeän supistumisen jälkeen nuorten työttömyys on vuodessa kaksinkertaistunut. Pitkäaikaistyöttömyys ja sen myötä rakennetyöttömyys ovat kiihtyvässä kasvussa Turun ja Salon seuduilla - sama on edessä lähikuukausina myös muualla Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomessa työllisyystilanne nähdään samaan tapaan kuin valtaosassa seutukuntia ympäri maata. Samankaltainen näkemys kuvastuu myös tuoreissa talousennusteissa työllisyyden kohdalla. Työttömyyden kasvun arvioidaan jatkuvan ensi vuonna. Työllisten määrä vähenee erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa sekä lomautettujen ja työttömien määrät kasvavat. Tähän mennessä työllisten määrä on kaikkiaan vähentynyt Varsinais-Suomessa kahdella prosentilla vuodessa.

Kuluvan vuoden aikana Varsinais-Suomessa seutujen muutostrendit lähentyvät toisiaan. Vakka-Suomessa ja Turunmaalla tilanne suhteessa muuhun Varsinais-Suomeen pysyy parempana. Turun, Loimaan ja Salon seuduilla tilanne heikkenee, mutta uhkana on että Turun seudulla viennin tyrehtyminen johtaa nykyistä huomattavasti vaikeampaan tilanteeseen. Työllisyystilanne ei parane myöskään ensi vuoden alkupuolella.