1253191534_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 2012 - uusi Fisker?

Fiskerin päätuotanto Yhdysvaltoihin?

Huokea pikkuhybridi markkinoille jo parin vuoden kuluttua

UU 17.9.2009 – Fisker Automotive aikoo tuoda markkinoille vuonna 2012 nykyistä muskelihybridiä Karmaa huomattavasti huokeamman hybridiauton. Autot valmistettaneen Yhdysvalloissa ja tuotannon uskotaan olevan 100.000 autoa vuodessa. -Uusi sedan-malli maksaa noin 39.000 dollaria eli 27.000 euroa, kertoi Reuters tiistaina.

Uuden mallin vuosituotanto vastaisi noin 2,7 miljardin euron vähittäismyyntiä.

Uudessakaupungissa valmistettavan Fisker Karman tuotanto alkaa vielä tänä vuonna. Sen vuosituotannoksi on suunniteltu 15.000 autoa. Heinäkuun loppuun mennessä Karmaa oli tilattu valmistuttajalta noin 1500 kappaletta. Karman noin 64.000 euron hinta merkitsisi suunnitellulla tuotannolla noin 2,4 miljardin euron vähittäismyyntiä.

Monet autonvalmistajat ovat valaneet kannuja akkuteollisuuden kehityksestä ja täyssähköautojen tulosta ryminällä hybridien kanssa likipitäen yhtä aikaa markkinoille. Reutersin mukaan kalaifornialaisyhtiöt Fisker ja Tesla ovat molemmat aloittaneet näyttävästi luksusmalleilla, mutta laajentavat nyt edullisempiin malleihin, jotka nekään eivät kuitenkaan ole ”valtavirran” menopelejä.

Jaguaarista Volkkariin

Ray Lane, Kleiner Perkins Caufield & Byersiltä (Fiskerin uutuuden eräs rahoittaja) kertoi Reutersin haastattelussa, että Fisker tulee ”tekemään rahaa” huokeammilla autoilla, joissa on noin 8500 – 11.000 euron akkuvarustus. -Emme ole tulleet kertomaan sijoituksesta, jonka kannattavuuteen emme usko.

Vihreään teknologiaan erikoistuneen sijoittajan mielestä yritys, jolla on piakkoin esittää uusi kulkuneuvo, pääsee mukaan myös seuraavaan rahoituskierrokseen.

Lane ei kertonut uuden automallin nimeä, mutta paljasti sen olevan nelipaikkainen ja että sitä voitaiin valmistaa uudelleen varustellussa autotehtaassa. -Fisker ehkä valmistaa sitä itärannikolla Yhdysvalloissa, tai sitten se haluaa pitää ykkösbrändinsä, eikä halua valmistaa huokeita autoja ollenkaan.

Fisker on tällä hetkellä yhteistyössä kahden litiumioniakkkuja valmistavan yhtiön, yhdysvaltalaisen EnerDelin (Ener1 Incorporation) ja kanadalaisen Advanced Lithium Powerin kanssa. Huhujen mukaan Fisker Automotivella olisi vuonna 2012 markkinoilla jo neljä hybridimallia.

Karman alkuupanija ja Fisker Automotiven pääjohtaja Henrik Fisker totesi New Yorkin autonäyttelyssä Newsweek-lehden paneelissa huhtikuussa hybridiautojen maksavan kymmenen vuoden kuluttua ”vain 20.000 dollaria” (14.000 euroa). -Seuraavat kaksi vuotta ovat hyvin merkittäviä vihreälle (energia)sektorille. Autoteollisuuden on keksittävä itsensä uudelleen, ja sen on tapahduttava nyt. Meillä täytyy olla epärealistisia suunnitelmia, sanoi Fisker.