1253776098_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Broileri-täysjyvämakaronilaatikko. Kuva: Myllyn Paras.

Vaihtelua Suomen suosituimpiin 1

Nyt tuunataan makaronilaatikko

UU 24.9.2009 – Perinteinen makaronilaatikko löytää usein tiensä suomalaisten ruokapöytään. Makaronilaatikon valmistus on oiva tilaisuus käyttää mielikuvitusta - vaihda jauheliha tofuun tai käytä nesteenä munamaidon sijasta herkkukurkkujen lientä. Entä yllätysvieraat - voiko makaronilaatikkoa tuunata siten, että siitä tulisi juhlaruokaa illallisvieraille?

Makaronilaatikko on maistunut vuosikausia suomalaisille ja jokainen on oppinut syömään sitä lapsesta saakka. Perinteinen jauhelihasta tehty makaronilaatikko onkin monessa ruokapöydässä muuta kuin kaupasta kannettuna kiireruokaa.

Makaroneja ei tietenkään kannata aina laittaa jauhelihan ja munamaidon kanssa uunivuokaan. Avaa keittiön alakaapit ja -laatikot ja etsi makaronilaatikon alustaksi vaikka uunipelli tai erikoisen näköinen vuoka. Myös äidin kermansavinen syntymäpäiväkalleus kelpaa, jos siinä on uuninkuva.

Makaronit? Aina vain sarvia? -Laatikkoa ei tarvitse tehdä perinteisistä sarvimakaroneista, vaan siinä voi käyttää erimuotoisia ja -makuisia pastoja. Perinteiseen ruokaan saa vaihtelua pelkästään muuttelemalla sen ulkonäköä, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Savela Myllyn Paras Oy:stä.

Makaronilaatikko toimii aina, se ei petä koskaan, väittävät äidit ja poikalapset yhteen ääneen. Tilanne oli sama silloin kun makaronilaatikot tehtiin ilman jauhelihaa. Toisen sukupolven mararonilaatikoista, siis lihamakaronilaatikoista on tullut vuosien myötä monelle se tutumpi versio, makaronilaatikko 2.0.

Kolmas sukupolvi (3.0) on jo kirjoissa ja kansissa, tai ainakin Arja Savelan reseptikirjassa. -Jauhelihan sijaan voi myös käyttää lihasuikaleita, kanaa, kalaa, tofua, katkarapuja, kantarelleja ja suppilovahveroita.

-Nesteenä munamaidon tilalla voi käyttää liha-, kala- tai kasvislientä, herkkukurkkujen lientä sekä aurinkokuivattujen tomaattien lientä, ohjeistaa Savela. Laktoosi-intolerantit kaatavat perintövuokaan laktoositonta maitojuoma tai soijamaitoa. -Itämaista fiilistä pöytään saa, kun käyttää nesteenä kookosmaitoa, Savela ehdottaa.

Juhlavieraat voi yllättää tarjoamalla heille muunneltua makaronilaatikkoa. Laatikon voi valmistaa suoraan annoskulhoihin. Siihen voi silputa täytteeksi sinihomejuustoa tai gratinoida laatikon pintaa muuntyyppisillä juustoilla. Kuten vuohenjuustolla. Myös lastenkutsuille, jonne tullaan satojen kilometrien päästä nälköisenä vatsa kurnien, valmiit annoskulhot ovat paras ratkaisu.

Lisukesalaatit ja komia kattaus tekee ruokahetkestä juhlavan, ja antaa mahdollisuuden vaikkapa kosiotuokioon. Mutta vaikka onkin totta, älä (sinä mies) mene silloin kertomaan morsioehdokkaalle, että ”makaronissa on enemmän kuituja kuin perunassa”. Morsiokandidaatti kumminkin huomauttaa sinulle italialaisnäyttelijä Sophia Lorenin kalutusta tokaisusta, että ”peruna kyllä kasvattaa nyrkkejä, kun taas makaroni, huh, ... näitä!”

Asiaan. Kotitalousopettaja Arja Savelan mukaan makaroneissa on varaa valita. Perinteisen sarvimakaronin lisäksi makaronilaatikkoon sopivat mitkä tahansa pastat, ja pastamuodon diversiteetti merkitsee makaronilaatikon monimuotoisuuden kasvua.

-Laatikkoon saa makua, kun valitsee esimerkiksi chilillä tai pestolla maustettua pastaa. Lapset tykkäävät, jos laatikossa on vekkuleitamuotoja, kuten kirahveja ja apinoita.

Makaronilaatikko on täyttävää ruokaa, sillä valkoisessakin makaronissa on enemmän kuituja kuin perunassa. Makaronin hiilihydraatit imeytyvät hitaasti ja tasaisesti, mikä pitää nälän pitkään loitolla. Tumma makaroni on valkoistakin terveellisempää.

-Runsaskuituisessa makaronissa on kuusi prosenttia kuitua, mikä tekee siitä erittäin kuitupitoisen. Jyvän kuoriosa tuo mukanaan terveellisiä ainesosia, kuten monia kivennäis- ja hivenaineita. Uusinta uutta ovat omega-3 -rasvahappoja sisältävät tosi terveelliset makaronit, kotitalousopettaja Savela kertoo.

Makaronilaatikon suosio perustuu luonnollisesti sen edullisuuteen sekä nopeaan ja helppoon tekemiseen. Isosta laatikollisesta riittää syötävää useammalle nälkäiselle. Lopun voi lämmittää myöhemmin uudelleen, mikäli se vielä aamulla on jääkaapissa.

Jos et osaa tehdä makaronilaatikkoa, makaronipussin kyljestä löytyy ohje. Keittiössä on muut perus- ja tuunausvälineet. Kun on oikein kiire, älä keitä makaroneja laisinkaan. Pane sälät ja tavallista runsaammin nestettä vuokaan ja suoraan uuniin. Sekoita makaronit pintaan luettuasi iltapäivälehteä puoli tuntia. Ruoka on valmis tunnin kuluttua, jos lämpötila uunissa on ollut noin 200 astetta.