Uudenkaupungin valtuusto alkaa olla hyvin valmisteltujen juttujen kumileimasin

UU 27.9.2009 - Uusikaupunki lähtee omavelkaiseen 3,2 miljoonan euron takaukseen ennätyslyhyessä valtuuston kokoksessaan tänään illalla. Kysymys oli jo moneen kertaan toimielimissä käsitellystä ja päätetystä Kiinteistö Oy Uudenkaungin Energiapuiston lainasta, joka hyväksyttiin poliittisesti tulehtuneen kevään, kesän ja syksyn alkajaisiksi äänin 40-3. Valtuustetuista vastaan asettuivat odotetusti Pertti Haverinen (skp) ja perussuomalaiset Rainer Tähtinen ja Java Valkonen. Muut kaksi perussuomalaisten valtuutettua ovat näin asettuneet liki pysyvästi tukemaan vaalien jälkeen muodostettua oikeistokoalitiota, joka näin pitää paikallista kaupungin päättävien toimijoiden poliittista valtajakoa jo itsestään kuulutettuna.

Lainalla rakennettavan halliin muuttaa Laitilasta tele- ja puhelinverkojen rakentaja Vertek Oy. Samaan Sannolle rakennettavan 2600 neliömetrin hallin lisäksi rakennetaan 1000 neliömetriä kaupungin elinkeinotoimen neuvottelemille neljälle yritykselle, siis noin 250 neliömetriä yritystä kohti.

Saako valtuustossa sanoa sanottavansa?

-Mielestäni oikeuttani puhua takausasiassa rajoitettiin. Toisessa yhteydessä kaupungin talouden toteutumisesta puhuttaessa ei pysytty aiheessa, mutta valtuutetut saattoivat silti puhua. Itse puhuin takaukseen olennaisesti liittyvistä asioista. Jos esittää kielteisen kannan ison hankkeen lainantakaukselle, perustelujan täytyy olla tosi hyviä, kertoi Jari Valkonen.

Valkonen oli perehtynyt asiaan ja tiesi muun muassa Vertek Oy:n työntekijöiden kannan paikkakunnan vaihdokseen olevan kielteinen, ehkä myös siksi, ettei henkilökunnallekaan ollut kerrottu siirtymisestä Laitilasta Uuteenkaupunkiin mitään etukäteen ennen hallihankkeen paljastumista.

Samoilla linjoilla ollut Rainer Tähtinen piti Vertekin siirtymistä Uuteenkaupunkiin ”erikoisen virkamiesleikin” tuloksena. -Pari vuotta sitten kahden suuren ja vakavaraisen yrityksen tytäryhtiön toimitilat Laitilassa remontoitiin peräti 2,4 miljoonalla eurolla ja nyt on muutto edessä. Ilmeisesti tilojen vuokraaminen Uudestakaupungista on perusteltua, jos toimitusjohtaja haluaakin seuraavaksi muuttaa yrityksen vaikka Mynämäelle. Silloin yritystä ei jää rasittamaan kiinteistömassa Uudessakaupungissa, sanoi Tähtinen ryhmäpuheenvuorossaan.

-Koko tämän takauskuvion ainoita hyötyjiä ovat VSV ja Rauma Energia. Nyt yritykset voivat myydä Laitilan toimitilat ja silti Vertekillä on uudet, ajanmukaiset tilat Uudessakaupungissa. Lainan takaaja ja kiinteistön rahoittaja on uusikaupunkilainen veronmaksaja. ...Suuria verotulojakaan ei yrityksen siirtyminen tuo Uuteenkaupunkiin. Viime vuoden satojen tuhansien eurojen tappio pitää siitä huolen, selvitti Tähtinen.

Tähtinen huomautti myös asian käsittelyn ja kunnallisen hallinnon avoimuuden olevan ristiiidassa keskenään. Asia valmisteltiin urakoidenkin osalta loppuvaiheeseen ennen kuin lainan takaus tuli esille. -Kahden turkulaisen yrityksen nettisivuilla kiinteistöosakeyhtiö mainitaan jo referenssisivuilla. Eli urakoiden tarjouskilpailukin on jo käyty. Ennen kuin rahasta on edes päätetty, ihmetteli Tähtinen.