1254936033_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  loppi.fi

Kunnanhallitus vaihtoon koulupäätöksen takia?

Koulujen lakkautuspaketin purku valtuustossa johti kunnalliseen hallituskriisin Lopella

UU 7.10.2009 – Lopen kunnanvaltuusto purki maanantaina sille esitetyn koulujen lakkautuspaketin. Kunnanhallitus kokoontui heti valtuuston kokouksen jälkeen pohtimaan tilannettaan. Kysymys on harvinaisesta kunnallisesta hallituskriisistä, kertoo Aamuposti tänään.

Iso osa kunnanhallituksen jäsenistä haluaa erota. Kuntaliiton johtavan lakimiehen mukaan ”kunnanhallituksen vaihtaminen on kuitenkin mahdollista, mikäli valtuusto katsoo, ettei hallitus enää nauti valtuuston luottamusta”, kirjoittaa paikallislehti.

Lopen kunnanvaltuuston seuraava kokous on marraskuun puolivälissä. Valtuuston esityslistalla voi olla silloin joko kunnanhallituksen eroaminen tai erottaminen.

Lopen hallituskriisi syntyi neljän peruskoulun, Vojakkalan, Topenon, Pilpalan ja Kormun koulun mahdollisesta lakkauttamisesta tehdyn kouluverkkoselvityksen jälkiseurauksena. Vojakkalan, Topenon ja Pilpalan kouluissa on myös esiopetusta. Lopen kouluverkkoselvityksen teki FCG Efeko Oy, joka teki kouluverkkoselvityksen myös Uudessakaupungissa.

En usko, että valtuuston päätös sai aikaan mitään kriisiä. Kunnanhallituksen luokaton valmistelutyö sen kriisin synnytti”, kirjoittaa eräs loppilainen uutiskommentissaan tänään.

"Esillä oli vasta ensi askel talouden tervehdyttämisessä. Se tyrmättiin heti, suunta ei ole lupaava”, vastaa toinen.

-Oli todella hyvä, että kyseessä oli vasta "ensiaskel", sillä jos tätä polkua jatketaan yhtään pidemmälle, löydämme itsemme sellaisesta suosta, josta ei enää ylös pääse, kuuluu vastaus.

Myös matematiikkaongelmat vaivaavat loppilaisia: ”Satuinpa kuuntelemaan aamulla Radio-Hämeen uutisia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja kertoi, että demarit ja vasemmistoliitto tyrmäsivät hallituksen esityksen (neljän koulun lakkauttamisesta). Totuus on toinen, keskustan 5 ehdokasta äänestivät vastaan ja kokoomuksen 7 ehdokasta äänestivät myös hallituksen esitystä vastaan. Tämä tekee yhteensä 12 ääntä. Demareista ja vasemmistoliitosta ei löydy edes valtuutettuja näin paljon”.

Riihimäen kyljessä sijaitseva perunapitäjä Loppi (perustettu 1632; asukkaita nyt noin 8.150; veroprosentti 20) kuuluu maan väestölliseen ja logistiseen keskipiste- sekä pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen. Väestökehitys on nouseva ja noin 66 prosenttia asukkaista asuu kolmessa taajamassa.