1255967399_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Selkämerellä myrskyää. Kuva: Raimo Sundelin

Maakuntavaltuuston puheenjohtaja tyrmää kansallispuiston ulottamisen Vakka-Suomen kalastuspuiston alueelle

Tuhoavatko keskustalaiset maakravut mahdollisuuden Euroopan ainoan sisämeren laajan maannousemalueen merenrannikon biologisen monimuotoisuuden ilmenemiselle? Kalastuspuistoksi suunnitellun alueen ainoa näkyvä hanke on toistaiseksi niin sanottu ongelmahylkeiden pelottelumetsästys. Kalastuselinkeino ja rannikkokalastus Vakka-Suomessa ei myöskään ole uhka laajalle kansallispuistorajaukselle.

UU 19.10.2009 / Olli Haapala – Laitilalainen kanafarmari ja Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Kaunisto (kesk) tyrmää suoralta kädeltä Selkämeren kansallispuiston rajauksen vakkasuomalaisille merialueille. Asiasta kertoi tänään Turun Sanomat.

Valtioneuvoston juhlaistunnossaan Turussa jokin aika sitten tekemään periaatepäätökseen ei liity ajatusta kansallispuiston rajauksesta.

Satakuntalainen kansallispuisto on tärkeä hanke, mutta rajaus on nyt ratkaisevassa roolissa. Vakka-Suomen toimivaa kalastuselinkeinoa ei saa tuhota kansallispuiston ulottamisella maakuntarajan yli, painottaa Kaunisto TS:lle.

Kaunisto istuu eduskunnan ympäristövaliokunnassa, jossa asia on ollut esillä.

Välillä tulee mieleen, painaako Vakka-Suomen ja alueen asukkaiden näkemys missään. Seutukunnan yksiselitteinen näkökanta on ollut vuodesta 2002 asti selvän kielteinen ja tästä huolimatta aluetta ollaan vetämässä kansallispuistoon, ihmettelee Kaunisto.

Kaunisto puhuu alueen asukkaiden mielipiteestä, jota ei kuitenkaan ole mitattu millään tavoin. Asukkaiden kanta saattaa hyvinkin olla kansallispuistolle myönteinen, sillä asukkaat ovat suhtautuneet negatiivisesti muun muassa merialueen energiakäyttöön ja ilmaisseet huolensa Uudenkaupungin lannoitetehtaan meriväylän ruoppausmassojen läjityksistä.

Vaikka Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakuntaliitot ovat ottaneet asiassa yhteisen kannan, jonka mukaan kansallispuisto rajoittuu Satakunnan puolelle ja elinkeinokalastuksen tarpeisiin myös hanketasolla oleva kalastuspuisto Varsinais-Suomen puolelle, vakkasuomalaisia asukkaita ei ole asissa kuultu missään muodossa.

Myös Kauniston kanssa samaan hallituskoalitioon kuuluva Varsinais-Suomen maakuntahallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) perää ”alueen ääntä” kuuluviin.

Mikä alueen ääni on käytännössä, jää sekä Kaunistolta että Kanervalta määrittelemättä. TS:n mukaan Selkämeren kansallispuistoa käsiteltiin eduskunnassa viimeksi viime perjantaina. Kansanedustaja Timo Kaunisto ”otti viikonloppuna tuntumaa kalastukseen Vakka-Suomen vesillä”.