1256036045_img-d41d8cd98f00b204e9800998eilo-sanomat.fi

Tietopimitys ja muistinmenetykset kylpyläseminaarissa

Uudenkaupungin ”populistioppositio” ei tanssi kaupunginjohtajan kanssa

UU 20.10.2009 – Uudenkaupungin kaupunginvaltuutetut Rainer Tähtinen (ps) ja Jari Valkonen (ps) sekä Juha Aaltonen (sd) ovat vihaisia miehiä. He ovat tyytymättömiä tapaan, jolla kaupunki kertoo tekemistään talousselvityksistä. Blogit täyttyvät muistelemisilla siitä milloin ja mitä tietoaineistoa päättäjille on jaettu, ja mitä 'salailtu'.

Esimerkiksi meneillään olevan kouluverkon uudistuksessa ”kun olisi kaivattu FCG Efeko Oy:n tekemää kaupungin toimialueiden kustannusselvitystä”. Rainer Tähtinen halusi selvityksen myös kesän alussa kootun taloustyöryhmän eli säästöjä pohtineen ryhmän käyttöön. Hän kertoo, ettei ole saanut kyseistä selvitystä, ”vaikka siinä oli samaa tietoa, mitä oli kouluverkkoselvityksessä”.

Hallituksen (kaupunginhallituksen) nimeämä taloustyöryhmä on kokoontunut lähes viikoittain ilman ”työkalua”. Se olisi vertailututkimuksen perusteella pystynyt priorisoimaan säästökohteet ja selvittämään syyt, mikäli joissain kuluissa odotekustannukset ovat huomattavasti alle toteutuneiden kulujen, sanoo Tähtinen. Hän halusi selvityksen kuntavertailun tulokset kaikkien valtuutettujen tietoon.

Nyt virkamiesjohto on tuonut esityksenä ”sopiviksi” katsomiaan säästökohteita selvityksestä ilman, että luottamustoimihenkilöille olisi annettu kuvaa kokonaisuudesta, jonka perään on kuukausien ajan haikailtu, heittää Tähtinen. –Olen taloustyöryhmässäkin kysynyt, voiko saada käyttöön esimerkiksi tietoja vastaavankokoisten kuntien kuluista esimerkiksi vanhustyön osalta. Vastaus on ollut ettei sellaisia ole!

Tähtinen pitää selvitystä sikäli hyvin merkittävänä, että sen avulla olisi voitu välttää juustohöylä”, joka järsi kaikkia toimintoja ilman, että todelliset rahanreiät olisivat tulleet esiin ja säästöohjelma olisi voitu laatia priorisoimalla säästökohteet.

Perussuomalaiset lähettivätkin kyseisen selvityksen sähköpostina kaikille valtuutetuille. Kaupungin ensi vuoden budjetti, säästöpäätökset, kouluverkko ja veronkorotus lyödään lukkoon valtuustossa marraskuun puolivälissä.

Kovat kundit eivät tanssi – kapunginjohtajan pillin mukaan

Kaupungin talousjohtaja Anne Takala kertoo, että selvitys oli esillä valtuuston keväisessä strategiaseminaarissa Naantalin kylpylässä. Kaupunginjohtaja Kari Koski on samaa mieltä valtuutetuille lähetetyssä viestissä. Kosken viesti valtuutetuille on kuitenkin muutakin kuin kehotus virkistää muistia.

Kaupunginjohtaja Kosken viesti on myllykirje, jolla hän läksyttää Tähtistä ja Valkosta. -Valtuutettujen Rainer Tähtisen ja Jari Valkosen toimesta tapahtuva jatkuva muiden valtuutettujen ja virkamiesten asiaton mollaaminen voisi pikku hiljaa jäädä vähemmälle, ilmoittaa kaupunginjohtaja.

Koski sanoo, että Naantalin seminaarissa ”esitettiin huomattava määrä erilaista aineistoa”. -On sinänsä ymmärrettävää, että kaikkea ei muista. Vai aiheuttiko valtuutettu Valkosen muistinmenetyksen sama aine, joka esti häntä osallistumasta toiseen seminaaripäivään, sivaltaa Koski.

Perussuomalaisten kaksikko ei liene ensimmäisenä tanssilattialla kaupunginjohtajan kanssa. Rainer Tähtinen kirjoittaa blogissaan tulikivenkatkusia lausuntoja Kosken toiminnasta.

-Illan (kouluverkkoselvityksen kuulemistilaisuus) aikana vahvistui käsitykseni siitä, mikä Uudenkaupungin ongelma on. Se on selkeä arvojohtaminen ja tulevaisuusvisiointi. Tai pikemminkin niiden puute. Ja nämä tehtävät kuuluvat kaupunginjohtajalle. Yhä voimakkaammin alan olla sitä mieltä, että kaupunginjohtaja voisi vähentää niitä reissujaan pitkin maakuntia, joista ei hänen lausahdustaan lainaten, tosin eri asiayhteydestä, "voi kysyä kuin jumalalta".

Tähtinen sanoo Uudenkaupungin olleen arvojen osalta tuuliajolla jo vuosikausia. Hän toivoo kaupunginjoltajalta ”sarviotetta härästä” ja ”muutakin kuin vain elinkeinoasiamiehen roolia”.

Jari Valkonen kertoo bloginsa otsikoissa rentoon tyyliinsä suhteestaan kaupunginjohtajaan: Kenelle sellot soivat ja kuinka pian? Viimeinenkin luottamus meni? Pitäisikö hypätä koskeen?

-Olemme puuttuneet epäkohtiin, hakeneet vastauksia epäilyyksiimme ja saaneet yliolkaisia heittoja osallemme. Pitääkö meidän alistua moiseen? Kuka tässä käyttäytyy huonosti? Me olemme kuntalaisten asialla ja heidän eteen me parhamme teemme. Tällä periaatteella mennään ja jos kaadutaan, kaadutaan saappaat jalassa, kirjoittaa Valkonen.

Uudenkaupungin poliittinen alkusyksy on kuumentanut tunteet, ylilyöntejä on tapahtunut puolin ja toisin. ”Poliittisten koirien kusitolpaksi” (kuten Pieksämäen entinen kaupunginjohtaja Heimo Polvi asian ilmaisee) itsensä kokeneen kaupunginjohtaja Kosken lähettämä myllykirje, jossa käsitellään muun muassa valtuutetun alkoholinkäyttöä on ilman muuta arveluttava teko.

Eniten kaupunginjohtaja Kari Koskea arvostelevat ja aliarvioivat puhuvat hänen kyvyttömyydestän nähdä ja johtaa kaupunkia kokonaisuutena sekä hänen ”erikoisista” hallintokäytännöistään.