Uudenkaupungin kouluverkon saneeraus pysyi ohjausryhmän kuosissa koulutuslautakunnassa

UU 29.10.2009 – Uudenkaupungin puhutuin ja keskustelluin aihe, kouluverkon saneeraus, päätyi ensi maanantain kaupunginhallituksen pöydälle koulutuslautakunnasta kouluverkkotarkastelun ohjausryhmän esityksen mukaisena. Koulutuslautakunta teki asiasta päätöksen äänin 6-5 demarien ja kokoomuksen äänin.

Osa lautakunnan jäsenistä halusi tehdä vielä uuden selvityksen joidenkin koulujen osalta. Selvityksen tekemistä kannattivat Timo Ellä (kd), Sanna-Mari Lovén (vas), Jari Valkonen (ps), Veli-Matti Virtanen (kesk) ja Hanna Virtanen (kesk).

Lovén ehdotti Virtasen kannattamana muun muassa Viikaisten yläkoulun siirtoa Pohitullin kouluun. Viikasten koulun tiloissa olisi tällöin jatkanut lukio, nuorisotoimi ja koko kansalaisopisto sekä mahdollisesti myös musiikkiopisto. Osa Viikaisten koulusta olisi ehdotuksen mukaan voitu myös purkaa. Ratkaisuun olisi kuulunut yhtenäiskoulu Pohitullin kanssa.

Lisäksi selvityspyyntöön kuului Haapanienen, Hallun, Lahden ja Pohjoiskulman koulujen säilyttäminen kaksiopettajaisina kouluina siten, että perusopetusta annettaisiin neljälle (1-4) luokalle, soveltaen kuitenkin Pyhämaan mallin mukaista oppilasrajaa ja -ennustetta. Näiden koulujen ajateltiin toimivan sosiaali- ja terveystoimen kanssa ”poikkihallinnollisina” esimerkiksi päivähoidon, esiopetuksen tai vanhusten korttelikerhojen toimitiloina. Kyseisten koulujen 5-6 vuosiluokat olisi siirretty Männäinen-Kalanti yhtenäiskouluun.

Esittelijänä toimineen opetus- ja kulttuuritoimenjohtaja Inkeri Parviaisen poikkeuksellisen laajasti perustellulle päätösesitykselle tehty vastaehdotus sisälsi myös keskustan alakoulujen (Seikow, Saarnisto ja Hakametsä) säilyttämisen ennallaan.

Lautakunnan kannan tiedoksi saatuaan hallitus aikoo ehdottaa valtuustolle, että Haapaniemen, Hallun, Lahden, Pohjoiskulman ja Seikowin koulut lakkautetaan ensi vuoden elokuun lopussa. Pohitullin - Viikaisten kouluista ja Männäisten - Kalannin kouluista syntyy yhtenäsikoulut. Lakkautettavksi aiottu Pyhämaan koulu saa minimikoon 20 oppilasta, joka on koulun säilymisen ehto tulevina vuosia. Lakkauttamiseen riittää kuitenkin myös minimikoon alittava oppilasennuste.

Lautakunta täsmensi syhtyvien säästöjen kohdentamista: peruskouluverkon uudistuksesta syntyvät säästöistä ohjataan vähintään puolet perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kehittämiseen ensi vuodesta alaken.

Kouluverkkoselvityksen laatijan mukaan viidestä lakkautettavasta koulusta syntyy säästöä vuosittain noin 585.000 euroa. Pyhämaan koulun lakkauttaminen olisi lisännyt arvioituja säästöjä 85.000 eurolla. Arvioiduissa säästöissä ei ole mukana koulukiinteistöjen mahdollisesta luopumisesta ja myynnistä kertyviä tuloja.

Veli-Matti Virtasen aloitteesta päätettiin järjestää kouluverkkosaneerausta koskeva tiedotustilaisuus keskiviikkona 4. marraskuuta. Valtuustossa asia on 16. marraskuuta.