1257411404_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vapolan tilan karja syö esikuivattua säilörehua, jolloin ei synny puristenestettä. Kuva: WWF / Toni Lampinen.

Itämeren viljelijöiden Suomen ympäristöpalkinto Vapolan luomutilalle Uuteenkaupunkiin

UU 5.11.2009 – Vapolan tila Uudestakaupungista sai tänään Itämeren viljelijöiden kansallisen ympäristöpalkinnon. Vapolan luomutila sijaitsee Kalannin Paulähteen kylässä ja sen historia ulottuu 1600-luvulle asti. Tilan omistavat arkkitehti ja maanviljelijä Katariina Vapola ja maanviljelijä Jyrki Ankelo. Tila on ollut edelläkävijä erityisesti uusien työtapojen käytössä, joilla tila pienentää ravinnevalumaa ja on näin hankkimassa ja välittämässä tietoa uusista käytännöistä Itämeri-ystävällisessä viljelyssä.

Suomen ympäristöystävällisimmän viljelijän palkitsivat WWF ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK. Kunniamaininnan kilpailussa saivat Väljän tila Kauhajoelta sekä Lassilan tila Tuusulasta.

-Vapolan tila on hoitanut vesiensuojelunsa esimerkillisesti, sanotaan palkinnon perusteluissa.

-Palkinto oli meille iloinen yllätys. Olemme yrittäneet kiinnittää huomiota ympäristöasioihin läpikotaisin ja tehdä pieniä toimenpiteitä kaikessa toiminnassa. Suurella tilalla pienillä asioilla on myös suuri vaikutus. Moni toimenpide ei ole itsestäänselvyys joka paikassa, vaan pitää etsiä ne omalle tilalle ja tuotantolinjaan sopivat ratkaisut. Esimerkiksi suorakylvö toimii meillä, mutta ei välttämättä jollakin toisella tilalla. Jokaiselle maatilalle kannattaisi kyllä rakentaa jonkinlainen vesiensuojelusysteemi, esimerkiksi kosteikko, sanoo maanviljelijä Katariina Vapola Vapolan tilalta.

-Moni maanviljelijä saattaa kokea, että viranomaiset ja järjestöt ovat vastapuolella, mutta ei se niin ole. Neuvoja ja apua saa, kun sitä osaa pyytää. Meillä on pienet lapset ja haluaisimme, että heistä joku voisi jatkaa tilaa. Toivomme, että maailma on vielä silloinkin pystyssä ja että olemme osanneet hoitaa tilaa ympäristön huomioiden ja samalla tehokkaasti.

Kansallinen palkinto on osa laajempaa WWF:n ja Itämeren alueen viljelijöiden ympäristöfoorumin (Baltic Farmers Forum for Environment, BFFE) kilpailua, jolla pyritään löytämään koko Itämeren alueen ympäristöystävällisin maataloustuottaja ja yhdeksän kansallisen ehdokkaan joukosta.

Pääpalkinto 10.00 euroa myönnetään ”Vuoden viljelijälle” Itämeren alueen loppukilpailussa Riikassa 26. marraskuuta. Riikassa ovat mukana kaikki kansalliset voittajat sekä alueen maatalouden parissa toimivia julkisen ja yksityisen sektorin edustajia. Konferenssissa keskustellaan keinoista, joilla ympäristömyönteistä viljelyä voidaan soveltaa entistä laajemmin.

Vapolan tila palkittiin 1000 euron rahapalkinnolla sekä koko perheen virkistysviikonlopulla, jonka lahjoitti MTK.

-Kaikki kilpailuun tulleet hakemukset olivat todella hyviä – niissä oli runsaasti laajamittaisia ja innovatiivisiakin esimerkkejä ravinteiden kierrätyksestä ja toimenpiteiden kirjo oli huikea, WWF:n meriasiantuntija Sampsa Vilhunen sanoo.

-Vapolan tilalla on toteutettu lähes kaikki tiedossa olevat hyvät käytännöt vesiensuojelun edistämiseksi, ja juuri toimenpiteiden kattavuus nosti tilan kisan kärkeen.

Vapolan tilalla esimerkiksi otetaan talteen karjalaitumien ja jaloittelutarhan ravinteita laskeutusaltaiden ja monimuotoisen kosteikon avulla, ja ravinnepitoista lietettä tullaan käyttämään hyödyksi peltojen lannoitteena. Lantalat on katettu, mikä vähentää ammoniakkipäästöjä, ja niissä on betonipohja, mikä estää kompostoitumisen aikaiset ravinnehuuhtoumat. Vapolan tilalla on myös kiinnitetty runsaasti huomiota maisemanhoitoon ja luonnon monimuotoisuuteen.

Tilalla on satakunta emolehmää ja peltopinta-ala on vuokramaineen 92 hehtaaria. Metsää on 100 hehtaaria.

-Haimme kilpailussa nimenomaan sellaisia kustannustehokkaita vesiensuojelutoimenpiteitä, jotka olisivat toteutettavissa mahdollisimman monella tilalla sen maantieteellisestä sijainnista, tuotantotavasta tai -suunnasta huolimatta. Vapolan tilalla näitä on useita, sanoo ympäristöjohtaja Johanna Ikävalko MTK:sta.

WWF pyrkii edistämään ympäristömyötäisiä viljelykäytäntöjä, joilla vähennetään ravinteiden, kuten fosforin ja typen, päätymistä vesistöihin ja Itämereen. Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinto on osa tätä työtä.

Tilaesittely

http://www.wwf.fi/wwf/www/uploads/pdf/tilaesittely_voittaja_vapolan_tila.pdf