1258116959_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pirkko Virtanen ja Sirke Ämmälä saattoivat ensimmäisen suomalaisen Saabin matkaan neljäkymmentä vuotta sitten.

Ensimmäisen auton valmistumisesta 40 vuotta

Auto lahjoitettiin tasavallan presidentille Urho Kekkoselle

Neljänkymmenen vuoden aikana Uudessakaupungissa on valmistunut kaikkiaan 1,1 miljoonaa autoa.

UU 13.11.2009 - Ensimmäisen auton valmistumisesta Uudenkaupungin autotehtaalla tulee tänään perjantaina 13. marraskuuta kuluneeksi 40 vuotta. Auto oli Saab 96, joka sai rekisterikilpeensä merkinnän EKA-96. Auto lahjoitettiin tasavallan presidentille Urho Kekkoselle. Nykyisin auto on nähtävillä Uudenkaupungin automuseossa.

Tuotanto uudessa autotehtaassa käynnistyi vain runsas vuosi sen jälkeen, kun ruotsalainen Saab ja suomalainen Valmet perustivat yhteisyrityksen Saab-autojen valmistamiseksi Suomessa.

Samaan aikaan tehtaan rakennustöiden kanssa Laitilan ammatillisessa kurssikeskuksessa koulutettiin autonrakentajia. Teknisiä toimihenkilöitä kävi hakemassa oppia Saabin tehtailta Trollhättanista, josta aluksi tuotiin valmiiksi maalatut auton korit Uuteenkaupunkiin.

Marras-joulukuussa 1969 Uudessakaupungissa valmistui 187 Saabia. Vuoden lopussa henkilöstön määrä oli 227 ja keski-ikä 26 vuotta. Tehtaalla työskentelee vielä kahdeksan ensimmäisen auton rakentajaa, joista viisi on ollut täydet 40 vuotta yrityksen palveluksessa.

Neljänkymmenen vuoden aikana Uudessakaupungissa on valmistunut kaikkiaan 1,1 miljoonaa autoa. Nyt linjoilla valmistuu Porsche Boxster ja Porsche Cayman -urheiluautoja. Valmet Automotive on ensimmäisten autonvalmistajien joukossa aloittamassa hybridi- ja sähköautojen sarjatuotannon. Garia-golfauton ja Think City -kaupunkisähköauton valmistus alkaa tämän vuoden lopussa. Fisker Karma -luksushybridin sarjatuotannon suunnitellaan alkavan ensi vuoden puolivälissä.

Saabien Suomen valmistajasta on 40 vuodessa tullut kansainvälinen autoteollisuuden suunnittelu- ja valmistuspalvelujen toimittaja. Valmet Automotive tunnetaan maailmalla erityisesti tuotteiden ja toiminnan korkeasta laadusta sekä osaavasta henkilöstöstään.