Opetusryhmän enimmäiskoon suositus keskimäärin 20-25 oppilasta

Koulutuksen järjestäjän taloudellinen tilanne tai henkilöstön lomauttaminen ei saa vaarantaa oppilaan oikeutta opetukseen.

UU 17.11.2009 - Opetusministeriön työryhmä valmisteli keväällä esityksen perusopetuksen laatukriteereiksi. Suositusta on nyt tarkennettu. Laatukriteerien käyttöönottoa aiotaan tukea vuosina 2009-2011 valtion erityisavustuksilla, kertoo opetusministeriö.

Laatukriteereihin on lisättiin suositus ryhmäkoosta, jonka päättää opetuksen järjestäjä. Opetusryhmien suositeltava enimmäiskoko on keskimäärin 20–25. Myös suositus opinto-ohjaajien määräksi on lisätty kriteereihin: suositus yhtä opinto-ohjaajaa kohti luokilla 7-9 on yhteensä 250 oppilasta.

Fyysinen oppimisympäristö ja siihen liittyvät tavoitteet ovat saaneet oman laatukorttinsa. Fyysiseen oppimisympäristöön kuuluvat koulun tilat, opetusvälineet (mukaan lukien tieto- ja viestintäteknologia) ja oppimateriaalit sekä rakennettu lähiympäristö ja ympäröivä luonto. Tieto ja viestintätekninen laitteiston tulee tukea oppilaan monipuolista oppimista ja edistää oppilaan valmiuksia työelämään.

Laatukriteerit kohdistuvat kaikkiaan yhteentoista arviointialueeseen, josta kustakin on oma laatukriteeristönsä: johtaminen, henkilöstö, taloudelliset resurssit, arviointi, opetussuunnitelman toteuttaminen, opetus ja opetusjärjestelyt, oppimisen, kasvun ja hyvinvoinnin tuki, osallisuus ja vaikuttaminen, kodin ja koulun yhteistyö, fyysinen oppimisympäristö sekä oppimisympäristön turvallisuus.

Opetusministeri Henna Virkkusen mukaan laatukriteerien käyttöönottoa tuetaan valtion erityisavustuksilla vuosina 2009 - 2011 noin kolmella miljoonalla eurolla.