Joulun paras resepti – luumumousse Tohmajärveltä
UU 20.12.2009 - ”Mahtava, todella onnistunut rakenne, raikas, loistavan kuohkea ja kevyt”, luonnehti MTK:n ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila joulureseptikilpailun voittanutta luumumoussea. Voittajareseptin oli kehittänyt Maire Turunen Tohmajärveltä.
-Tämä luumumousse on ollut perheemme joulupöydän jälkiruoka niin pitkään, että aikuiset lapset eivät muuta muista, sanoo sairaanhoitaja Maire Turunen. -Joskus olen kokeillut vaahtoutuvaa valmista vaniljavaahtoa, mutta kyllä kermavaahto on paras. Koristelussa käytän luumuja ja hedelmiä.
Turusen perheen jouluateria on karjalainen: karjalanpiirakoita ja karjalan paistia, kinkkua sekä lanttu- ja porkkanalaatikkoa.
Maire Turunen valmistaa kaiken itse, laatikot ovat jo pakastimessa paistovalmiina. Luumumoussen ohjeen Maire Turunen on vienyt myös työpaikalle vanhusten taloon ja antanut tyttärilleen.
Helppo ja herkullinen jouluresepti –kilpailun tarkoituksena oli etsiä suomalaisia jouluruokaohjeita. Reseptikilpailuun osallistui 146 reseptiä, joista raadin arvioitavaksi valittiin neljä. Puheenjohtaja Jaakko Nuutilan johdolla lopullisen arvion tekivät alan ammattilaiset, kehittämispäällikkö Mirja Hellstedt Ruokatieto ry., viestintäpäällikkö Arja Savela Myllyn Paras Oy, ruokatoimittaja Sanna Miettunen Iltasanomat ja toimitusjohtaja Lars Collin Suomalaisen Työn Liitto. Raadin arvosteltavaksi valitut ateriat toteutti Ravintolakoulu Perhon opiskelijaryhmä lehtori Jussi Haapalaisen johdolla.
Toiseksi parhaaksi raati arvioi riihimäkeläisen Anne Kiurun omena-punajuurivuoan. Hyvä vaihtoehto rosollille, arvioivat raatilaiset hyvin koossa pysyvää omena-punajuurivuokaa. Raaka-aineiden helppo saatavuus ja omenan yhdistäminen punajuuren kanssa saivat kiitosta.
Kolmanneksi sijoittui kajaanilaisen Pirjo Ronkaisen 30 vuotta kotinsa joulupöytään valmistamat anjovissilakat. Kermaisia silakoita raati suositteli lämpimänä tarjoiltavan mieluummin yöpalaksi tai Uuden Vuoden aterialle.
Neljänneksi sijoittui viime vuoden reseptikilpailun voittaja Aija Huovila Nastolan Ruuhijärveltä. Hänen ehdotuksensa oli joulunajan vierastarjoiluun ja glögikutsuille suolainen savuporo-jouluhalko, jota raatilaiset pitivät perinteistä voileipäkakkua parempana.
Jouluresepti –kilpailun ruokaohjeet www.suomalainenjoulu.fi/parhaat2009