1261583924_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uusikaupunki: Kalannin kirkko (eteläjulkisivu) ja Männäisten ruukin slagitiilinen hiilihuone vuodelta 1805 Männäisten ruukinalueella. Kuvat: Museovirasto/RHO, Johanna Forsius ja Minna Pesu, 2007.

Valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen inventointi valmistui

UU 23.12.2009 - Museoviraston laatima RKY-inventointi otettiin eilen valtioneuvoston päätöksellä maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi rakennetun kulttuuriympäristön osalta. Päätös astuu voimaan ensi vuoden alussa, jolloin RKY-inventointi korvaa vuonna 1993 julkaistun valikoiman.

Museovirasto lähetti vuosina 2003-2005 lausuntopyynnön inventoinnin luonnoksesta kaikille kunnille, maakuntaliitoille, alueellisille ympäristökeskuksille ja maakuntamuseoille. Saatujen lausuntojen perusteella viimeisteltiin ja tarkistettiin aikaisempi valikoima. Tänä keväänä pyydettiin ensimmäisen lausuntokierroksen perusteella oleellisesti muutetuista kohteista uudet lausunnot maakuntaliitoilta ja kunnilta.

Laajan vuorovaikutuksen tuloksena syntynyt rakennetun ympäristön inventointi ilmentää Suomen historiaa ja kehitystä. Kokonaiskuva on alueellisesti, ajallisesti ja temaattisesti monipuolinen.

Valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöt www.rky.fi.

Vakka-Suomi

Uusikaupunki: Kalannin kirkko Kalannin keskiaikainen kivikirkko Pietari Henrikinpojan (Petrus Henriksson) 1470-luvun alussa tekemine kalkkimaalauksineen on maamme keskiai ... Kallelan kylä Kallelan kylä kuuluu Kalannin vanhan ydinalueen rautakaudelta asti asuttuihin suuriin, monitaloisiin kyliin. Kylässä on säilynyt perinteinen ... Lokalahden kirkko Lokalahden 1700-luvun puukirkko kuuluu lounaissuomalaisiin pitkäkirkkoihin, joita on rakennettu 1600-luvulta vielä 1800-luvulle. Nykyisen as ... Lyökin tunnusmajakka ja luotsiasema Lyökin 1757 valmistunut pooki on Suomen vanhin tunnusmajakka ja mahdollisesti vanhin yhä olemassa oleva merimerkki. Lyökin pooki edustaa val ... Männäisten ruukinalue Männäisten yhtenäinen ja tiivis ruukinalue kuvastaa Ruotsin vallan aikaista raudanjalostuksen historiaa 1700- ja 1800-luvun vaihteessa. Männ ... Pyhämaan kirkot ja kyläasutus Pyhämaan Luodon vanha kirkko on harvoja 1600-luvulta säilyneitä puukirkkojamme ja sen sisätilan maalaukset ovat merkittävimpiä Suomen 1600-l ... Sundholman kartano Sundholman kartano on yksi Suomen keskiaikaisista asuinkartanoista ja entisessä saaressa, salmen rannalla sijaitsevana, kuvastaa keskiajan r ... Uudenkaupungin puutalokorttelit Uudenkaupungin puutalokorttelit on maamme parhaiten säilyneitä ja edustavimpia empiren puukaupunkialueita. Kaikkiaan säilyneita puutalokortt ... Uudenkaupungin rautatieasema Uudenkaupungin ja Turun välisen radan pääteasemalla Uudessakaupungissa on laajalla alueella monipuolinen 1920-luvun rakennuskanta vesitorneineen.

Kustavi: Isokarin majakka- ja luotsiyhdyskunta Isokarin majakka- ja luotsiyhdyskunta on hyvin 1800-luvun merenkulun rakentamista kuvaava kohde. Isokari rakentuu majakkamiesten pihapiir ... Katanpään linnake Katanpään linnake on Venäjän Suomenlahdelle rakentaman Pietari Suuren merilinnoitusketjun pohjoisin osa. Suurin osa sen alkuaan paristakymme ... Kustavin kirkkoympäristö Kustavin kirkkoympäristö on 1700-luvulla perustetun kappeliseurakunnan pienimuotoinen ja hyvin säilynyt keskus. Kokonaisuuden muodostavat ka ... Lypyrtin kylä ja luotsiasema Lypyrtin kylä ja sen alueelle 1800-luvun lopulla sijoitettu luotsiasema muodostavat monipuolisen saaristolaisesta elämänmuodosta ja elinkein ... Suuri postitie Suuri postitie on keskiajalla kehittynyt ja 1630-luvulla Suomen ensimmäisenä postitienä avattu Tukholmasta Turkuun johtava historiallinen ti ...

Vehmaa: Nuhjalan kartano Nuhjalan kartano kuuluu Mynälahden suureen kartanokeskittymään ja on erinomainen esimerkki pienehkön 1700-luvun kartanon rakentamistavasta j ... Suuri postitie Suuri postitie on keskiajalla kehittynyt ja 1630-luvulla Suomen ensimmäisenä postitienä avattu Tukholmasta Turkuun johtava historiallinen ti ... Vehmaan kirkko ja pappila Vehmaan keskiaikainen kivikirkko pappiloineen muodostaa Vakka-Suomen vanhoihin seurakuntiin kuuluvan Vehmaan pitäjän keskiajalta periytyvän kokonaisuuden.

Taivassalo: Museosilta Tiehallinnon valitsemat museosillat kuvastavat maamme liikenneverkon ja sillanrakennustaidon kehitysvaiheita 1700-luvulta nykypäiviin saakka ... Suuri postitie Suuri postitie on keskiajalla kehittynyt ja 1630-luvulla Suomen ensimmäisenä postitienä avattu Tukholmasta Turkuun johtava historiallinen ti ... Taivassalon kirkko ja pappilat Taivassalon keskiaikainen kivikirkko harvinaisen rikkaine kalkkimaalauksineen ja sisustuksineen on maamme keskiaikaisen kirkkotaiteen merkittävimpiä kohteita.

Pyhäranta: Pyhärannan kirkko Pyhärannan kirkko on Varsinais-Suomen keskiaikaisten harmaakivikirkkojen ja 1700-luvun puukirkkojen joukossa harvinainen, useita kirkkoja ja ... Rihtniemen kylä Rihtniemen kylä kalasatamineen Varsinais-Suomen pohjoisosassa edustaa Varsinais-Suomen pohjoisosien pienipiirteistä rannikkoasutusta, jonka ... Ylikylä Pyhärannan Ylikylä on vanhan Laitilasta merelle johtavan kauppareitin varteen jo keskiajalla syntynyt kylä.

Laitila: Koukkelan Kauppilan umpipihainen talonpoikaistalo Koukkelan Kauppilan talo edustaa vaurasta länsisuomalaista talonpoikaisrakentamista ja se on yksi Varsinais-Suomen parhaiten säilyneitä umpi ... Suontaan ryhmäkylä Suontaan kylä on muodoltaan ja visuaaliselta hahmoltaan säilynyt tiiviinä ajalta ennen 1700-luvun loppupuolen isojakoa. Kantatalojen enemm ... Untamalan raittikylä Untamala on Vakka-Suomen vauraalla ydinalueella sijaitseva esihistorialliselta ajalta asti yhtäjaksoisesti asutettuna ollut kylä.