1261985051_img-d41d8cd98f00b204e9800998esmokefree.fi

Tavoitteena savuton oppilaitos

Ammattioppilaitoksissa yli 40 prosenttia opiskelijoista tupakoi

UU 28.12.2009 - Yhä useampi työpaikka on savuton. Mutta ammattikouluissa ja -oppilaitoksista tilanne on toinen. Kun noin 25 prosenttia 16-18 vuotiaista nuorista tupakoi päivittäin, ammattikouluissa ja -oppilaitoksissa opiskelevien nuorten tupakointi on edelleen huomattavasti yleisempää: yli 40 prosenttia opiskelijoista tupakoi. Tie kohti savutonta oppilaitosta on kivinen ja vaatii muutakin kuin lainsäädäntöä nuorten tupakoinnin lopettamiseksi.

Lainsäädännöllä pyritään turvaamaan asiakkaiden, työntekijöiden ja opiskelijoiden oikeus turvalliseen ympäristöön ja hengitysilmaan. Monella työpaikalla on päätetty ottaa täysin savuton linja. Nyt katseet on kohdistettu myös oppilaitoksiin. Etelä-Pohjanmaalla toimiva Seinäjoen koulutuskuntayhtymä tavoittelee päätöstä savuttomuudesta ensi vuoden elokuusta alkaen. Se tarkoittaa sitä, että kaikki siihen kuuluvat toisen asteen oppilaitokset, ammattikorkeakoulut sekä aikuiskoulutus lähtisivät mukaan savuttomuuden edistämistyöhön.

–Savuttomuus lähtee aina ensin koulun johtoryhmästä, joka tekee savuttomuuspäätöksen. Päätöksen jälkeen ryhdytään yhdessä tavoittelemaan savuttomuutta. Ensin pitää pyrkiä tekemään savuton työpaikka, ja vasta sitten savuton oppilaitos, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori Reetta-Maija Luhta kertoo.

–On valitettavaa, että terveydenhoidon henkilökunta tekee kaikkensa savuttomuuden edistämisessä, mutta vastaanotolta lähtiessään nuori näkee opettajansa tupakoivan oppilaiden kanssa. Tutkimusten mukaan aikuisten esimerkillä on erittäin suuri vaikutus alaikäisten nuorten tupakoimiseen, erityisesti nuoriin poikiin. Nuorilla on muitakin vakavasti otettavia ongelmia, mutta nyt aika menee liiaksi tupakasta vieroitukseen. Tässä on kuitenkin kyse nuorten hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta, johon uskon jokaisen aikuisen haluavan vaikuttaa positiivisesti, Seinäjoen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Sinikka Vainionpää valaisee.

Vainionpää on aiemmin vetänyt No Smoke -hanketta Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Hän ja Luhta ovat kirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriön esitteen Tavoitteena savuton oppilaitos. Se on muotoutunut heidän kokemuksiensa perusteella savuttomasta sairaalasta ja toisen asteen oppilaitosten savuttomuuden kehittämisestä.

Savuttomuutta arvostetaan yhä enemmän

Savuttomuutta puoltaa nuorten hyvinvointi sekä työpaikkojen lisääntynyt kiinnostus henkilöstön hyvinvointiin. Savuttomuus on tulevaisuudessa työpaikoilla entistä tärkeämpi asia, ja jo nyt monet työpaikat ovat julistautuneet savuttomiksi. Oppilaitoksen tai yrityksen savuttomuus lisää opiskelu- ja työyhteisön hyvinvointia, viihtyvyyttä ja on osa terveyden kestävää edistämistyötä. Sillä ehkäistään myös päihde- ja huumeongelmia.

–Enemmistö opiskelijoista esimerkiksi terveydenhoitoalalla valmistuu savuttomaan työpaikkaan. Suunnitelmien mukaan opiskelija saa valmistuttuaan maininnan todistukseensa opiskelupaikan savuttomuudesta. Silloin hän voi olla tasa-arvoisempi tupakoimattoman kanssa jo työtä hakiessaan. Vapaa-aikana jokainen voi tehdä omia valintojaan, mutta todistus kertoo siitä, että voi olla työpäivän ajan savuton, Luhta kertoo.

Opettajia ja muuta henkilökuntaa tuetaan savuttomuudessa antamalla heille tuen lisäksi mahdollisesti nikotiinikorvaushoitoja. Nuorten savuttomuutta tuetaan oppilaitoksiin parhaiten soveltuvin keinoin. Oppilaitoksen savuttomuudesta tiedotetaan kyltein, opiskelijavalinnassa kerrotaan savuttomuudesta, tupakkatuotteita ei ole myynnissä eikä koulun alueella saa tupakoida. Lainsäädännöstä löytyy ohjeistus mahdollisten sääntöjen rikkomusten varalle.

–Usein kieltämisen ajatellaan olevan tupakoitsijoiden vapauden riistoa. Monet heistä ovat kuitenkin sitä mieltä, että kielto on itse asiassa positiivinen asia, joka tekee lopettamisen helpommaksi, Luhta huomauttaa.

Aiemmin epäiltiin, että rajoitusten vuoksi tupakointi lisääntyisi iltaisin. Näin ei ole kuitenkaan käynyt muissa savuttomissa työpaikoissa. Ennen ravintoloiden tupakointikieltoa pelättiin myös, että ravintolatyöntekijöille koituu paljon lisätyötä lain valvomisessa ja siivoamisessa, mutta ihmiset ovatkin noudattaneet lakia kuviteltua paremmin.

Savuttomuuden toteutuminen vie aikaa

Savuttomuuden ei oleteta tapahtuvan hetkessä, vaan se vaatii vähintään 6-12 kuukautta, minkä jälkeenkin työ jatkuu.

–Alkuvaiheessa voi koitua häiriötä, mutta uudet opiskelijat omaksuvat savuttomuuden helpommin ja he tietävät jo kouluun hakiessaan, että tupakointi on oppilaitoksen alueella kielletty, Luhta toteaa.

Tällä hetkellä Suomessa savuttomia opinahjoja ovat ainakin Kuopion yliopisto sekä Turun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikkö. Seinäjoen koulutuskuntayhtymän hanke lienee ainoa laatuaan Suomessa – toistaiseksi.

–Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri julistautui savuttomaksi ensimmäisten sairaanhoitopiirien joukossa Suomessa, minkä jälkeen muut sairaanhoitopiirit ovat seuranneet perässä. Olemme olleet yhteydessä moneen oppilaitokseen ympäri Suomen, ja vahva yhtenäinen viesti on ollut se, että jonkun toivotaan näyttävän esimerkkiä savuttomuuden edistämisessä oppilaitoksissa. Muiden on sitten helpompi lähteä perässä mukaan, Vainionpää kertoo.

www.suomenash.fi