Uusikaupunki voitti Sillamäen soijajalostamon sijoituspaikkana

UU 6.1.2010 – Uudenkaupungin Sanomien aamuisen nettiuutisen mukaan kansainvälisten sijoittajien rahoittaman Euroopan uudenaikaisin soijajalostamo rakennetaan Uuteenkaupunkiin Orivon teollisuusalueelle Betorantien varteen. Lehden mukaan aiesopimus on jo allekirjoitettu ja se julkistetaan lähiaikoina. Alun perin julkistuspäivän kerrottiin olevan 14.1.

Uutisen mukaan soijajalostamon ”suunnittelee ja toteuttaa sitä varten perustettu osakeyhtiö. Valmistelut ovat jo pitkälle, koneita katsastettu ympäri maailman. Henkilöstönkin rekrytointi alkaa lähiaikoina”.

Verkkolehti Ukin Uutiset julkaisi maanantaina asiaa koskevan uutisen ensimmäisenä, mutta neuvottelut olivat silloin vielä kesken. Neuvottelujen viime vaiheessa myös Uudenkaupungin Telakkakiinteistöt Oy lienee saanut lisätöitä satamaan tulevan lisärakentamisen muodossa.

KOMMENTTI

US:n uutisen mukaan ”huippumoderni tehdas tekee soijarehua eläinrehuteollisuudelle, erikoissoijaa elintarviketeollisuudelle sekä soijaöljyä biodieselin raaka-aineeksi”. Jalostamo tuo siis maahan sekä perinteistä että geenimuunneltua soijaa. Kahden eri soijatyypin rahtaaminen yhteen ja samaan satamaan sekä kuljetukset ja varastointi samalla alueella on osoittautunut erittäin ongelmalliseksi. Soijajalostamolla on myös oltava ympäristölupa ennen kuin se aloittaa tuotannollisen toimintansa. -OH