Suomen talous sukeltaa nyt yhtä nopeasti kuin 1990-luvun laman alkuvaiheessa

UU 8.6.2009 – Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuotteen (bkt) volyymi väheni tammi-maaliskuussa 2,7 prosenttia viime vuoden viimeisestä vuosineljänneksen bkt:stä. Suomen talous supistuu nyt myös hieman nopeammin kuin EU-alueen talous yhteensä. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä EU-alueen bkt supistui Eurostatin mukaan 2,4 prosenttia edellisestä neljänneksen bkt:stä.

Viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bkt supistui 7,6 prosenttia. Käyvin hinnoin laskettuna työpäiväkorjattu bkt supistui 6,1 prosenttia vuoden takaisesta. Työpäiviä oli ensimmäisellä neljänneksellä saman verran kuin vuotta aiemmin. Viime vuoden neljännen neljänneksen bkt:n muutos tarkentui -2,4 prosenttiin vuoden takaisesta ja -2,1 prosenttiin edellisestä neljänneksestä.

Viennin volyymi pieneni 25,5 prosenttia ja tuonnin volyymi 19,4 prosenttia vuoden takaisesta. Yksityisen kulutuksen volyymi supistui ensimmäisellä neljänneksellä 3,7 prosenttia ja investoinnit vähenivät 8,9 prosenttia vuoden takaisesta.

Koko viime vuoden aikana bkt kasvoi 0,9 prosenttia. Kausitasoitettu bkt oli suurimmillaan ensimmäisellä neljänneksellä, jonka jälkeen se on vähentynyt kiihtyvällä vauhdilla. Suomen talous sukeltaa nyt yhtä nopeasti kuin 1990-luvun laman alkuvaiheessa, jolloin vuoden 1991 ensimmäiselle neljännekselle osunut suurin yksittäinen bkt:n pudotus oli myös -2,7 prosenttia (edelliseen neljännekseen verrattuna). Vuoden takaiseen verrattuna 90-luvun suurin pudotus oli -8,0 prosenttia saman vuoden viimeisellä neljänneksellä.