Uusikaupunki lomauttaa yli 800 kolmeksi viikoksi - ensi vuonna?

UU 10.6.2009 / klo 8.53 & 20.10 – Uusikaupunki aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Kaupunginhallituksen päätös merkitsee koko henkilöstön lomauttamista syksyn ja syystalven aikana. Lomautuksen kesto on noin kolme viikkoa. Yt-neuvotteluilta ja siten lomautuksilta olisi vältytty, jos henkilöstöjärjestöt olisivat hyväksyneet tämän vuoden palkankorotusten maksamisen taannehtivasti ensi vuoden toukokuussa. Koko henkilöstö lomautettiin myös 1990-luvun laman alussa vuonna 1993.

Kaupunginjohtaja Kari Koski on eri mieltä siitä, mitä kaupunginhallituksessa päätettiin. Hän lähetti medialle oman tiedottensa tänään. Koski sanoo ettei mitään päätöstä yt-neuvottelujen aloittamisesta ole tehty. Hän pitää kuitenkin neuvottelujen aloittamista syksyllä todennäköisenä. Ne koskisivat kuitenkin silloin ensi vuotta.

Kaupungin henkilöstön lomautuksista on nyt kahdenlaista tietoa. Vakka-Suomen Aluesanomat julkaisi keskiviikkona 10.6. uutisessaan (U:ki lomauttaa koko henkilöstönsä) muun muassa allaolevan. UU:n asiasta saama tieto ei poikkea olellisesti Aluesanomien jutusta, joka perustuu hallintojohtaja Ossi Pelttarin ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Haapavuoren (sdp) lausumiin. Kaupunginjohtaja Kari Koski on eri mieltä siitä, mitä kaupunginhallituksessa päätettiin. Hän lähetti medialle oman tiedotteensa tänään.

Aluesanomat

Uudenkaupungin kaupunki joutuu lomauttamaan koko henkilöstönsä vielä kuluvan vuoden aikana. Hallintojohtaja Ossi Pelttarin mukaan lomautuksen pituus tullee olemaan noin kolme viikkoa ja se koskee kaikkia yli kahdeksaasataa henkilöä.

-Lomautukset tulevat koskemaan varmasti myös opettajia. Ei voi olla niin, että yksi porukka jäisi ulkopuolelle, maanantaisessa kaupunginhallituksessa puhetta johtanut Antti Haapavuori ilmoitti.

Yt-neuvottelut aloitetaan heti vuosilomien jälkeen eli syyskuussa. Neuvottelut samoinkuin lomautuksetkin olisi voitu siirtää ensi vuoteen, jos kaikki henkilöstöjärjestöt olisivat hyväksyneet esityksen tänä vuonna voimaan tulevien palkankorotusten maksamisesta taannehtivasti 1.5.2010. Tällä järjestelyllä olisi (tältä) vuodelta säästynyt 360 000 euroa.

-Kovimmin vastaan pisti Juko eli julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö. Heidän neuvottelijalleen oli annettu jyrkkä kielto suostua mihinkään ehdotukseen, paljastaa Haapavuori.

Kaupunginhallituksen tarjoama kevyempi vaihtoehto ei sopinut myöskään Tehyn edustajille. Muista järjestöistä Super olisi lähtenyt mukaan, jos muutkin olisivat. JHL, KTV ja JyTy olisivat hallituksen ehdotukseen tyytyneet.

Kaikkineen kaupungin henkilöstökuluista pitäisi leikata noin 2,1 miljoonaa euroa tämän ja ensi vuoden aikana.

Kaupunginhallitus oli yksimielinen päättäessään koko henkilöstön kanssa aloitettavista yt-neuvotteluista samoin kuin lomautuksistakin.

Kaupunginjohtaja Kari Koski

Kaupunginjohtaja Kari Koski sanoo hallituksen päättäneen vain esityksestään ensi maanantaina kokoontuvalle valtuustolle koskien tämän vuoden talousarvion tarkistamista ja säästöohjelmaa. Hän on huolestunut siitä, että asiasta on julkisuuteen kerrottu ”useita erilaisia versioita”.

Kaupunginjohtajan mukaan hallitus ”ei ole kokouksessaan päättänyt mitään lomautuksista eikä yt-neuvottelujen aloittamisesta”. Näin hallitus olisi yksimielisesti hyväksynyt kaupunginjohtajan ehdotuksen joka ei näitä asioita sisältänyt”. Koski sanoo kaupungin kaiken aikaa pyrkineen siihen ettei väkeä lomautettaisi tänä vuonna.

Kaupunginhallituksessa oli esillä raportti henkilöstöjärjestöjen kanssa pidetyistä neuvotteluista. Palkankorotusten siirtäminen ensi vuoteen olisi Kosken mukaan tuonut mainitun säästön ja ”antanut samalla aikaa etsiä ja tehdä harkitusti muita toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia”. Tehy ja Juko asettuivat kielteiselle kannalle. Koski: näin ”järjestelyvaraerät ja yleiskorotukset maksetaan henkilöstölle tänä vuonna ajallaan valtakunnallisten sopimusten mukaisesti”.

Vajaaksi jäävä säästöohjelma merkitsee kaupunginjohtaja Kosken mukaan sitä, ”että vuosien 2010 - 2012 taloussuunnitelman kehysten laadinta vaikeutuu entisestään sekä määrällisesti että rakenteellisesti. Kehykset joudutaan todennäköisesti laatimaan miinusmerkkisiksi”. Kaupunginjohtaja näkee kolmen seuraavan vuoden ”menojen ja tulojen suhteessa noin 6 miljoonan euron” aukon, joka on ”vääjäämättä katettava henkilöstömenojen supistuksena”.

Aukon tukkiminen merkitsisi kaupunginjohtajan mukaan koko henkilökunnan lomautusta kolmeksi viikoksi ensi vuonna, tai 60 henkilötyövuoden vähennystä. Koski sanoo kaupunginhallituksella olevan ensi maanantaina edessään kaksi mahdollisuutta: joko etsiä tälle vuodelle 360.000 euron säästöt tältä osin, tai aloittaa kesän vuosilomakauden jälkeen vaihtoehtona yt-neuvottelut lomautuksista ensi vuonna.

Kaupunginjohtaja Kari Koski pitää yt-neuvottelujen aloittamista todennäköisenä. Tämä taas edellyttää kaupunginhallitukselta erillistä päätöstä.

Koski sanoo kaupunginhallituksen haluavan tämän vuoden säästöohjelmassa kaupungin henkilöstön suosivan ”erilaisia vapaaehtoisia järjestelyjä, kuten lomarahavapaita ja talkoovapaita. Tämä ohje tulee koskemaan myös tulevaa vuotta”.