Uudenkaupungin Maailmankauppa:

Reilun kaupan Uusikaupunki on hyvä ja halpa hanke

11.6.2009 - Kaupunginhallituksen maanantaina pidetyn kokouksen pöytäkirja kertoo kh:n ottaneen, äänestyksen jälkeen, kielteisen kannan Eila Polojärven ja 28 muun valtuutetun aloitteeseen Uudestakaupungista Reilun kaupan kaupunkina. Koska päätös näyttää perustuvan outoihin vastakkainasetteluihin ja virheellisiin johtopäätöksiin haluamme oikaista ne ja toivomme asiasta viime kädessä päättävien kaupunginvaltuutettujen huomioivan tämän omaa kantaansa asiaan harkitessaan.

Ensiksi, Reilun kaupan kaupungin arvonimi ei edellytä, että kaikkien esityslistan liitteenä olleen hintavertailun tuotteiden pitäisi olla mukana. Alkuvaatimus arvonimen saamiseksi on, että kaupungintalolla ja kaupungin omissa edustus- ym. kahvituksissa siirrytään Reilu kauppa -sertifioituihin tuotteisiin. Kustannusvaikutukset ovat siis erittäin pienet. Uudenkaupungin osalta ne ovat vuositasolla 60-70 euroa kalliimmat.

Vaikka elämmekin taloudellisesti vaikeita aikoja, kustannusero ei tässä tapauksessa taloutta heilauta suuntaan eikä toiseen.

Eettisyyttä kaupungin hankinnoissa on Reilun kaupan arvonimen puitteissa tarkoitus lisätä vuosittain vähitellen kaupungin budjettiin sopivalla tavalla.

Toiseksi, lähiruoan ja yleensä kotimaisen tuotannon ja Reilun kaupan suosiminen eivät ole ristiriidassa keskenään. Luotamme siihen, että valtuutetut huomioivat kh:n päätöksen liitteenä esitetyn hintalaskelman tuotteiden (esim. kahvi, tee, kaakao, banaanit) olevan etelän tuotteita, joita ei viljellä Suomessa.

Yhdistyksemme luomupiirin puitteissa mekin muistamme aina korostaa terveellisen lähiruoan ja luomutuotteiden saatavuuden tärkeyttä. Toivomme vilpittömästi kotiseudullamme päästävän eteenpäin myös tällä sektorilla esim. Hinku-hankkeen puitteissa.

Muun muassa Euroopan komissio antaa tuoreessa tiedonannossaan tunnustusta Reilulle kaupalle. Komissio luonnehtii Reilua kauppaa vastuullisuuden uudisraivaajaksi, jolla on tärkeä rooli kestävän kehityksen edistämisessä Euroopan unionissa. Komissio on hiljattain julkistanut linjauksen ympäristöä säästävistä julkisista hankinnoista, ja se laatii parhaillaan samansuuntaisia ohjeita sosiaalisesta hankintapolitiikasta. Komission mukaan hankinnasta vastaaville viranomaisille on annettava opastusta, jotta hankintapäätösten mahdollisuudet kestävän kehityksen edistämiseen toteutuisivat täysimääräisesti.

Reilun kaupan yhteistyöjärjestö FLO:n (Fairtrade Labelling Organizations International) toimitusjohtaja Rob Cameron arvioi komission linjausta erittäin positiiviseksi edistysaskeleeksi. -Reilun kaupan tavoite on tukea etelän marginalisoituja tuottajia ja työntekijöitä. Eurooppalaiset kuluttajat ovat jo osoittaneet sitoutuneensa reiluun kauppaan, ja on hienoa nähdä EU:n tunnustavan tämän, toteaa Cameron.

Koska väärinkäsitykset näissä asiayhteyksissä tuntuvat olevan enemmän sääntö kuin poikkeus haluamme lopuksi korostaa, ettei yhdistyksemme Maailmanaupan myymälä saa taloudellista etua Reilun kaupan Uusikaupunki -hankkeesta sen toteutuessa. Kaupunki ja muut mukana olevat tahot voivat, kuten ennenkin, kilpailuttaa myös Reilun kaupan tuotteet ohjeistuksensa mukaisesti parhaaksi katsomallaan tavalla. Vaikka pienillä resursseillamme myymmekin ko. tuotteita, tärkein roolimme Reilussa kaupassa on kuitenkin näiden tuotteiden markkinointi ja tunnetuksi tekeminen.

Ystävällisin terveisin

Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistys ry:n Maailmankauppa