1244909518_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tontonmäen kaksi tonttia. Kummaltakaan tontilta ei avaudu merinäköalaa ilman massiivisia hakkuutöitä.

Uusikaupunki ja Finndomo Oy rakentavat vuokrapuutaloja Pyhämaan Tontonmäkeen

Kaupunginhallitus hyväksyi hankkeen viime maanantaina äänin 9-2. Rainer Tähtinen (ps) ja Maj-Britt Varpe (kok) eivät kannattaneet hankkeen toteuttamista. Asia on esillä ylihuomenna kaupunginvaltuustossa.

UU 7.6. & 13.6.2009

Kun asuinrakennuksen tontit eivät mene kaupaksi ne varanneen rakennusyhtiön toimesta, kaupunki ryhtyy avittamaan yhtiötä perustamalla sen kanssa asuntokiinteistöosakeyhtiön. Näin on tapahtumassa Uudenkaupungin Pyhämaan Tontonmäen alueella, jossa yhtiöllä on vuoden verran ollut myytävänä seitsemän rakennustonttia.

Talotehdas Finndomo Oy:n omistama Finndomo Rakennus Oy on käynyt kaupungin kanssa pitkään neuvotteluja alueen rakentamisesta. Finndomo tarjoutuu nyt rakentamaan perustettavalle asunto kiinteistöyhtiölle (työnimenä on Asunto- tai Kiinteistöosakeyhtiö Pyhämaan Pientalot) pientalot autokatoksineen ja pihatöineen avaimet käteen periaatteella. Hankkeella on kiire, sillä asumista tarjotaan halukkaille jo jouluksi. Talot tehdään valmiiksi talotehtaassa ja niiden pystyttämiseen menee muutama päivä taloa kohti.

-Minusta hieno ajatus, jos Pyhämaahan saadaan uusia asukkaita ja lapsia, mutta minun mielestäni talojen tarjoaminen valmiina on suuri virhe. Kaupungin pitäisi tehdä kunnallistekniikka tontin rajalle ja myydä tontit. Kyllä omakotirakentaja haluaa itse päättää missä tahdissa rakennetaan ja millainen talo rakennetaan. Vuokra tuntuu lisäksi kalliilta, täältä on sentään 25 kilometriä keskustaan töihin. Parasta olisi, jos kytkös kaupungin ja talotehtaan välillä purettaisiin, sanoo Tontonmäessa ulkoillut pyhämaalainen naishenkilö. Hän on itse muuttanut perheineen kaupungista muutama vuosi sitten.

Asunto- tai kiinteistöyhtiön osakepääoma on 145.000 euroa, josta Finndomon osuus on 40.000 euroa ja Uudenkaupungin osuus 105.000 euroa. Kaupunki maksaisi osuutensa apporttina eli muuna kuin rahasijoituksena yritykseen pantavana omaisuutena. Apporttiomaisuutta on omaisuus, jolla on yhtiölle taloudellista arvoa eli tässä tapauksessa siksi käy sopimuksen kohteena olevat noin 1,9 hehtaarin tonttialueet, jotka luovutetaan perustettavalle yhtiölle. Yhden tontin arvoksi tulee näin 15.000 euroa. Kaupungin osuus perustettavasta yhtiöstä olisi näin noin 72 ja Finndomon noin 28 prosenttia.

Hankkeen kustannusarvio on yhteensä 1.5 miljoonaa euroa. Asuntojen omarahoitusosuuden ollessa 10 prosenttia, perustettava yhtiö lainoittaa investoinnin lainalla, jolle se haluaa kaupungin omavelkaisen takuun. Lisäksi kaupunki toimittaa kunnallistekniset liittymät, mikä ei sisälly hankeen kokonaiskustannuksiin.

Asuntojen pinta-alat ovat noin 82 neliömetriä (kolme asuntoa) ja 118 neliömetriä (neljä asuntoa). Vuokratuottoja yhtiö laskee saavansa 10 euroa asuntoneliömetriltä eli kahdesta asuntotyypistä 820 ja 1180 euroa kuukaudessa. Asunnon voi lunastaa myös omakseen. Yhtiö pyrkii saamaan voittoa omalle pääomalle 3,2 prosenttia vuodessa.

Pilottihankkeena” toteutettavan maaseuturakentamista perustellaan Pyhämaan keskustan palveluihin tukeutuvana yhtenäisenä, viihtyisänä ja merellisenä asuinympäristönä. ”Yhteistyösopimuksella elävöitettäisiin Pyhämaan kylää, jolloin se olisi osa kaupungin alueellista kehittämistä ja mahdollistaisi kaupungin strategian toteuttamista myös haja-asutusalueiden osalta”. Uusi asuinalue ”tukisi todennäköisesti myös tehdyn periaatelinjauksen mukaan säilytettäväksi suunnitellun Pyhämaan kirkonkylän koulun oppilasmäärän kehitystä”.

Taloudellinen taantuma koskee myös Pohjoismaiden suurinta pientaloja valmistava Finndomo Oy:tä. Se sulkee Jyväskylässä sijaitsevan Säynätsalon talotehtaan tämän kesän kuluessa. Vaajatalot tuotemerkin valmistus siirretään yhtiön Sonkajärven ja Hartolan tehtaille.