Jalostuksessa koiran ulkonäkö ei saa mennä terveyden edelle

Lyttykuonoisten koirien liikuttava tuhina johtuu niiden vakavista hengitysvaikeuksista ja pullottavasilmäisten koirien silmät voivat jopa tipahtaa silmäkuopista.

UU 7.6.2009 - Rotukoirilla tehdään nykyään myös rahakasta bisnestä. Näyttelymenestyksen tavoittelussakin pitää kasvattajien, rotujärjestöjen ja koiranostajien muistaa, että jalostuksessa tärkeintä on koirien hyvinvointi. Valitettavasti toisten rotujen jalostus on ajautunut suuntaan, jossa koiran terveys kärsii.

Jalostuksen aiheuttamia ongelmia on paljon. Lyttykuonoisten koirien liikuttava tuhina johtuu niiden vakavista hengitysvaikeuksista ja pullottavasilmäisten koirien silmät voivat jopa tipahtaa silmäkuopista. Suuripäiset rodut eivät pysty synnyttämään pentujaan normaalisti, vaan ne joudutaan keisarinleikkaamaan. Ryppyisten koirien ihopoimut tulehtuvat. Syitä koiran terveysongellmiin löytyy juuri usein juuri liian pitkälle viedystä ulkonäköjalostuksesta.

-Vakuutusyhtiöt seuraavat koirien terveyttä ja elinikää ja erot eri rotujen välillä ovat huomattavia, sanoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedottaja Riikka Suominen.

Suomessa on erittäin suuri määrä erilaisia koirarotuja. Jos harvinainen rotu muuttuu suosituksi, tulee jalostuksesta helposti sisäsiittoista. Samoin näyttelyissä menestyneillä uroksilla tehdään usein liian paljon pentuja. Näiden, niin kutsuttujen siitosmatadorien, vuoksi rodun geenipohja pienenee ja köyhtyy.

Myös typistettyjä korvia ja häntiä näkee edelleen, vaikka typistys on Suomessa ollut kiellettyä jo vuosia, eikä typistetty koira saa osallistua mihinkään Kennelliiton toimintaan.

-Pitää muistaa, että myös koiran käyttämineen jalostukseen maassa, jossa pennut typistetään, on typistämisen tukemista, sanoo Suominen.

Koiran hankkimista ja ostoa harkitsevien kannattaa punnita tarkkaan, millainen koira olisi mahdollisimman hyvinvoiva ja pitkäikäinen perheenjäsen.