Matti Meikäläinen kesällä eli tilastosuomalaisen todennäköiset kesäkuulumiset

UU / Olli Haapala – Keskiverto suomalainen, Matti Meikäläinen, tai mikä lie paras ilmaisu – mitä hän mahtaa tehdä todennäköisimmin kesällä? Matti voi olla mediaani tai prosenttipena, mutta tässä hän on täysin kuvitteellinen miesparka, joka suhaa sinne minne muutkin menevät ja tekee sitä mitä muutkin tekevät – todennäköisimmin.

Matti viettää lomansa heinäkuussa (kuten 36,7 prosenttia suomalaisista). Rahaa hupenee 1600 euroa, kun viime vuonna sai sinnitellä vielä 1410 eurolla. Loman hän aikoo suunnata Lounais-Suomeen, koska siellä oli viime vuonna eniten hellepäiviä. Koska Matti ei halua ensin alkuun häslätä rahojaan pääsylippuihin, hän istuu suosituimmassa ilmaisessa nähtävyydesssä Hämeenlinnan Linnatuulessa katsellen moottoritietä liikenteineen. Paikalle tulee tuttu kaveri ja pojat lähtevät Helsinkiin, viime vuoden suosituimpaan maksulliseen viihdekohteeseen Tennispalatsin Finnkinoon elokuviin.

Helsingistä Matti kiirehtii pariksi viikoksi Länsi-Turunmaan mökille. Tässä kaupungissa mökkikavereita riittää. Hämeenlinna, Salo, Kouvola, Raasepori ja Kuusamo (kukin yli 6000 mökkiä) jäivät nuolemaan näppejään kun saaristomerellä pantiin mökkiluku paremmaksi kuntaliitoksin. Matin mökki on sukulaisilta peritty, mutta kumma kyllä pikkujärven rannassa. Kämpille kotiin on matkaa vain 118 kilometriä, kotoa puolestaan runsas tunnin matka autolla mökin nurkalle, kuten yhdeksällä kymmenestä suomalaisesta, joilla on mökki.

Matti istuu miljoonan suomalaisen kanssa mökeillä ja on tulla höperöksi. Hän pohtii mökkiä pohjoisesta (vain venäläiset ostavat idästä). Mutta ne ympäristövaikutukset! Mattikin ajaa mökkireissuillaan omalla autolla vuodessa 1000 kilometriä, mikä tarkoittaa koko porukalle miljardeja henkilökilometrejä vuodessa. Matti avaa telkkarin, sillä hänen tupansa kuten 70 prosenttia mökeistä on sähköistettyjä. Saisipa edes tuulisähköä, pohtii Matti.

Mökillä ehtii puuhata monenlaista. Matin ohjelmassa on laituriurakka ja kyy-yhdyskunnan hävittäminen. Aikaa on kuitenkin rajallisesti, sillä yrittäjä-Matilla on kesälomaa vain kaksi viikkoa ja muuta lomaa 7 vuorokautta. Poikansa hän pani kesätöihin heinäpellolle.

Mattia potuttaa elokuun hääsuma (viime vuonna Suomessa 6848 häät), joista hänen osalleen lankeaa peräti kolmet. Kaikki Matin hääkutsut sattuvat lauantaille, vieraita on tavallisesti 65 ja häämarssina Melartinin Juhlamarssi. Onneksi konfirmaatiot pidettiin kaikki kesäkuussa. Kesäjuhlia ja kulttuuria on liiankin kanssa.

Kesällä on myös herkuteltava. Marjoja, jäätelöä, grilliruokaa. Kaiken kukkuraksi pitäisi voida hyvin. Matti uskoo voivansa hyvin, eihän kahdessa ja puolessa kuukaudessa ehdi kuin uimaan, kalaan ja tekemään merikotkahavaintoja. Matin vakavin pohdinnan aihe on heinähelteiden (ennuste 2009!) aiheuttama uv-säteily (joka vuosi melanoomaan sairastuu 500 ja kuolee 120 henkilöä). Matti seuraa säteilytilannetta, salamointia, ukkosta, mahdollisia maastopaloja ja puhdistaa terassinsa pöytäliinan siitepölystä ennen ruokailua. Hän on allerginen siitepölylle, niinkuin 10-20 prosenttia suomalaisista.

Elokuussa Matti Meikäläinen menee lähikauppaan ja ostaa pakastettuja rapuja. Niin tekee puolet suomalaisista, ne todelliset keskivertokansalaiset.