1244994753_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Matkaväsymys ei painanut Marko Hiltusta. Vyökokeen jälkeenkin raumalainen Juho Kaskisto nousi kevyesti. Musta vyö heltisi Hiltuselle Lapin urheiluopistolla Rovaniemellä viikonvaihteessa.

Marko Hiltusen judovyö vaihtui vihdoin mustaan

UU 14.6.2009 / Leena Anto – Judomaailman vanha totuus on, että musta vyön eteen tehdään töitä ja se ansaitaan. -Voin todella allekirjoittaa tuon vanhan totuuden. Se on todella ollut tavoittelemisen arvoinen ja kangastellut mielessä jo pitkään, huokaisi Uudenkaupungin judoseuran Waseda-Clubin tuore mustavyö Marko Hiltunen onnistuneen vyökokeen jälkeisissä tunnelmissa.

Hiltunen suoritti mustan vyön (1. Dan) eilen Suomen Judoliiton järjestämässä liittograduoinnissa Lapin Urheiluopistossa Rovaniemellä. Mustan vyön eteen Hiltunen on vuodattanut hikeä, joskus jonkinlainen verenmaku suussa. Takana on tuhansia harjoitustunteja, leirejä, kursseja, kilpailuja, opettamista ja harjoitusten ohjaamista.

-Aloitin valkovyönä judoharrastuksen parikymmentä vuotta sitten ja mustaan vyöhön tarvittavia välietappeja on ollut monia. Judon ensimmäinen suoritettava vyö on väriltään keltainen, ja sen jälkeen vyön värit ovat tummuneet oranssin, vihreän, sinisen kautta ruskeaan vyöhön. Siitä olikin jo ehtinyt vierähtää aikaa, virnisti sensei Hiltunen.

Kolmantenatoista päivänä kesäkuuta päättyi yhdentoista vuoden rupeama ruskean ja mustan vyön välillä. -Onhan se judogin eli judopuvun takki pysynyt hyvin kiinni tuolla ruskeallakin vyöllä, mutta melko kulunut se jo oli. Kieltämättä mieltä kalvoi, kun vyön väri ei ollut muuttunut mustaksi aikaisemmin. Ainakin sitten kiikkustuolissa istuskellessa ja nuoruusvuosia muistellessa olisi harmittanut, jos sitä ei olisi tullut suoritettua, tuumasi Hiltunen.

-Vyön värin vaihtuminen ei muuta Hiltusen harjoittelua, mutta on tietenkin merkittävä etappi ja huomionosoitus 21 vuotta jatkuneesta toiminnasta judon parissa, päätti Hiltunen pohdiskelunsa.

Hiltunen kiittelee vuosien saatossa harjoituksissa ja kilpailuissa mukana olleita. Hän suitsuttaa tunnustusta myös ystäville ja lajin harrastajille, jotka ovat kannustaneet miestä eteenpäin. Marko Hiltunen pitää vyökokeessa parinaan ollutta raumalaista Juho Kaskistoa tuhannen kiitoksen kaverina.