1245066026_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uudenkaupungin Tarjoustalon junaillut Nova Group konkurssiin

UU 15.6.2009 – Helsingin käräjäoikeus asetti konkurssiin vaalirahasotkuissa itsensä ryvettäneen kiinteistöalan konsernin Nova Group Oy:n ja sen tytäryhtiön Nova Kiinteistökehitys Oy:n. Nova Group oli mukana Uudenkaupungin Ketunkalliolle viime vuonna rakennetussa Tokmanni-ketjuun kuuluvassa Tarjoustalo-hankkeessa.

Keskustan ja muiden puolueiden vaalirahoittaja Kehittyvien Maakuntien Suomi ry (KMS) sai valtaosan reilun 400.000 euron tuestaan "kolmen koplalta" eli Nova Groupilta, Maskun Kalustetalo Oy:ltä ja joensuulaiselta Suomen Liikekiinteistöt SLK Oy:ltä. Viimemainitun omistaa Tokmannin omistaja ja toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen. Suomen Liikekiinteistöt osti viime vuonna Ketunkalliolta 1,5 hehtaarin tontin 420.000 eurolla. Kauppa, kaavamuutos ja tonttijärjestelyt tehtiin pikavauhtia. Myös Toivo Sukarin Masku-konserniin kuuluvan Maskun Kiinteistöt Oy:n ja kaupungin väliset maakaupat Lokalahdella tehtiin vauhdikkaasti, kun 12 hehtaaria merenrantaa vaihtoi omistajaa 300.000 eurolla. Sukari ja Kakkonen ovat konserniin kuuluvan Nova Kiinteistökehitys Oy:n suurasiakkaita.

Nova Groupilla oli viime vuonna useita rakennushankkeita menossa, Uudenkaupungin lisäksi muun muassa Mikkelissä ja Iisalmessa. Rahat poliitikoille jakoi käytännössä rahankierrätyksenä KSM:n kautta Nova Groupin toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki. KMS perustettiin Suomen Keskusta rp:n puoluetoimistossa Helsingissä.

Nova Groupin Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja Arto Merisalon juristi Pekka Lind oli KMS:n puheenjohtaja. Toimitusjohtaja itse kielsi yhteydet poliitikkoihin. Merisalo sanoi sen sijaan yhtiön asioivan ainoastaan kaupunkien ja kuntien virkamiesten kanssa.

Nova Group -emoyhtiöön kuuluva Nova Kiinteistökehitys Oy hankki liiketontteja ja -kiinteistöjä, liikekiinteistöihin vuokralaisia ja kilpailutti rakentamista sekä myi valmiita kohteita kiinteistösijoittajille. Konserniin kuuluvat myös asuntokerrostaloja sijoittajille välittävä Nova-Asunnot Oy ja konsernin hankkeiden suunnittelusta sekä kaavoitus- ja maankäyttöä koskevista sopimuksista vastaava Arkkitehtitoimisto VG-Group.