Uudenkaupungin taloudessa tasapainottamista kerrakseen

UU 16.6.2009 – Uudenkaupungin talouden hoidolle asetettuja tavoitteita ei ole saavutettu. Kaupunginhallitus käsitteli eilen ensi vuoden talousarviota ja seuraavan kolmen vuoden talouden kehystä ja ohjeita. Talouden tasapainottamisen vaatimus on kertakaikkisen kova. Kaupunki tulee olemaan tiukoilla suunnitelmakaudella 2010-20012: kaikissa toiminnoissa joudutaan säästämään. Talousohjelma edellyttää eritoten palvelurakenteiden tarkastelua ja uusimista. Juustohöylän aika on ohi, eikä sen merkitykseen uskota enää virkamiestasollakaan.

Kaupungin taloudesta vastaava kaupunginhallitus keskusteli, tekemättä varsinaisia päätöksiä, tulevan vuoden talouden tasapainottamisesta. Sen lähtökohtana on noin 6 miljoonan euron arvioitu alijäämä. Kunnallisveron korotus 20.50 prosentiin kilauttaisi kassaan noin 2 miljoonaa euroa, kaupungin henkilöstön lomautus ensi vuonna samoin 2 miljoona euroa. Loppu olisi saatava kokoon palvelurakenteita rukkaamalla. Lopullisia päätöksiä ei ole toistaiseksi tehty.

Kaupungilla ei siis ole varaa palkata lisää henkilökuntaa. Palvelut aiotaan tuottaa nykyistä pienemmillä resursseilla. ”Palveluyksikön koon on oltava riittävä, toiminnassa on keskityttävä olennaiseen, työvoima on kohdennettava oikein henkilökunnan on oltava motivoitunutta ja sitoutunutta sekä johtamiskulttuurin on tuettava uudistushalukkaatta ja tehokkuutta”. Talousarvion laadinnassa tullaan kiinnittämään huomio toiminnallisiin muutoksiin: siihen mitä palveluja käytettävissä olevalla rahalla voidaan järjestää ja mitkä palveluista voitaisiin lopettaa palvelut priorisoiden.

Valtuusto kiristi hallituksen tahtia

Eilen illalla kokoontunut kaupunginvaltuusto pani päivällä aikaisemmin istuneen hallituksen toimiin lisää puhtia, kun se päätti Juha Nevavuoren (kesk) ehdotuksesta ja äänestyksen jälkeen rukata tämän vuoden talousarvion tarkistamista (säästöohjelmaa) koskevaa päätösehdotusta. Hallitus on tekemässä erityypisiä selvityksiä vaihtelevin aikatauluin. Nyt valtuusto velvoitti, äänin 24-19, hallitusta suitsimaan henkilöstömenoja niin, että vaikutukset näkyvät jo loppusyksyllä. Muutosesitys ei ollut lainkaan kaupungin henkilöstöön kuuluvien valtuutettujen mieleen.