Pyhämaan Tontonmäki alulle eripuravaltuustossa

UU 16.6.2009 – Uudenkaupungin kaupunki luovuttaa Finndomo Rakennus Oy:n kanssa perustettavaan yhtiöön (työnimi Asunto- tai Kiinteistö Oy Pyhämaan Pientalot ) 1,9 hehtaaria maata Pyhämaan Tontonmäestä. Päätös syntyi eilen valtuuston kokouksessa äänestyksen jälkeen äänin 28-15. Esityksen hankkeen palauttamisesta uudelleen harkittavaksi teki Maija Junkola-Lehtonen (kok). Häntä kannatti Rainer Tähtinen (ps).

Tontonmäkeen on suunniteltu seitsemän omakotipuutaloa, jotka Finndomo rakentaa pikavauhtia talotehtaallaan Hartolassa. Asuinrakennusten koko on 82 ja 118 neliömetriä ja arvioidut vuokrat 10 euroa neliömetriltä. Kaupunki rakentaa nyt luovutetun tontin rajalle kunnallistekniikan, jonka kustannuksiksi on arvioitu 40.000 euroa. Osuutensa (72 prosenttia) kiinteistöyhtiössä kaupunki maksaa apporttina luovuttamalla yhtiölle tonttimaan.

Maija Junkola-Lehtonen piti hanketta kokonaan uutena toimintatapana toteuttaa asumisrakentamista. Hän perusteli kantaansa myös investoinnin onnistumisen epävarmuudella ollen samalla tyytymätön kaupungin rooliin kiinteistöyhtiön suurimpana osakkaana. Junkola-Lehtonen ehdotti kaupungille alle 50 prosentin osuutta yhtiössä ja kelvollisen markkinointitutkimuksen tekemistä mahdollisista vuokralaisista. Rainer Tähtinen epäili ”todellisuuden hämärtyneen”, jos kylään lapsia tuovan nuoren muuttajaperheen kuvitellaan kykenevän maksamaan ”tuhannen euron vuokria tällä etäisyydellä keskustasta”. Hankeen palauttamista ehdotti myös Juha Aaltonen (sd).

Kaupunginjohtaja Kari Kosken alkupuheenvuorolla lienee ollut vaikutus poliittiset rivit hajalle saaneeseen äänestykseen. Koski muistutti, että ”nyt on kysymys vain tontin myymisestä apporttina”. Kosken sanoi tontin olleen rakentamaton 20 vuoden ajan, ”eikä sitä ole saatu kaupaksi”. Kaupunki ei usko tonttien myyntiin yksi kerrallaan, vaan ”alue tulisi rakentaa kerralla valmiiksi ja viihtyisäksi”.

-Vuokra-asuntojen tarve on olemassa ja huomattu. Yritykset ovat palkanneet henkilöitä, jotka eivät ole löytäneet asuntoa täältä. Kaupungilla ei ole riittävän tasokkaita vuokra-asuntoja, pääosa nykyisistä noin 900 vuokra-asunnosta on rakennettu 1980-luvulla, selvitti Koski.

Koski piti Pyhämaan kirkonkylää erityisen soveltuvana vuokra-asuntojen rakentamiselle myös siksi, että kylässä on säilynyt kaikki peruspalvelut. -Työmatkan pituudella ei voi perustella hankkeen hylkäämistä, sillä käydäänhän täältä töissä Turussakin. Lisäksi on arvioitu, että koulu tarvitsee säilyäkseen oppilaita, sillä vuoden 2015 oppilasmäärä on jo alle 20. Väestönkasvu rassaa, väen väheneminen johtuu kuolleisuuden enemmyydestä syntyvyyteen nähden. Tarkka luku tälle vuodelle on tänään -20 asukasta ja kun syy löytyy lähes kokonaan kuolleisuudesta, me todella tarvitsemme lapsiperheitä.

Kaupunginjohtaja Kari Koski perusteli hanketta edelleen sillä, että alueen muuttaminen kiinteistöyhtiöksi ”merkitsee mahdollisuutta yhtiölainaan”. -Alue ei missää tapauksessa kilpaile Janhuan kanssa. Janhualla ensimmäisen korttelin rakentaminen alkaa syksyllä ja kuusi korttelia on varattu.