Uusi luonnonsuojelulaki vauhdittaa luonnonsuojelualueiden perustamista

UU 17.6.2009 – Hallitus antoi viime perjantaina esityksen uudesta luonnonsuojelulaista eduskunnalle. Lähitulevaisuudessa aiotaan perustaa noin 950 lakisääteistä luonnonsuojelualuetta. Näin toteutetaan kansallisiin suojeluohjelmiin ja Natura 2000 –verkostoon sisältyvien alueiden suojelu. Samoin jo olemassa olevia suojelualueita laajennetaan. Laki on tarkoitus saattaa voimaan mahdollisimman pian.

Lakiesitys nopeuttaa ja yksinkertaistaa merkittävästi alueiden perustamista koskevaa valmistelua. Suojelualueita laajennettaessa voidaan jatkossa käyttää Metsähallituksen hakemukseen perustuvaa menettelyä, mikäli liitettävä alue sopii suojelullisesti olemassa olevaan luonnonsuojelualueeseen. Tällöin rauhoitusta koskevat säänökset eivät saa muuttaa liitettävän alueen metsästyskäytäntöjä. Jos näin tapahtuisi, luonnonsuojelualueen laajentaminen tapahtuisi edelleenkin säädösteitse.

Lakiesityksessä on tarkoin määriteltyjä poikkeustapauksia, joissa pyyntiluvanvarainen riistaeläin voidaan poistaa kansallis- ja luonnonpuistoista, mikäli se aiheuttavat ilmeisen uhan ihmisen turvallisuudelle tai omaisuudelle suojelualueen ulkopuolella. Tällaisia merkittäviä taloudellisia vahinkoja voivat olla esimerkiksi hirvieläinten aiheuttamat liikenneonnettomuudet tai harmaahylkeiden aiheuttamat tappiot ammattikalastajille.

Lakiesitys mahdollistaisi jatkossa hirven ajon kansallispuistossa metsästyksen yhteydessä, mikäli puiston perustamistarkoitus ei vaarannu. Luvan yksittäisen eläimen poistamiseen tai hirven ajoon myöntäisi Metsähallitus. Muilla luonnonsuojelualueilla kuin kansallis- ja luonnonpuistoissa metsästyskäytännöt määritellään tapauskohtaisesti.

Pohjois-Suomessa metsästys luonnonsuojelualueilla olisi lähtökohtaisesti sallittua vapaan metsästysoikeuden hengessä. Eteläisen Suomen luonnonsuojelualueet ovat pienempiä ja niillä on merkittävää ulkoilu- ja virkistyskäyttöarvoa. Siksi näillä alueilla on tarpeen säädellä metsästystä tarkemmin. Metsästys voitaisiin esityksen mukaan sallia valtioneuvoston asetuksella. Natura-alueilla metsästyskäytännöt eivät suojelupäätöksen vuoksi muuttuisi. Uudistuksen myötä myös saamelaisten oikeudet luonnonsuojelualueita perustettaessa turvattaisiin lailla. Aiemmin niistä on säädetty asetuksella.