Selkämeren kansallispuisto voi laajeta Kustavin Katanpäähän asti

UU 17.6.2009 - Selkämeren kansallispuisto -hanke haluttaisiin laajentaa Kustavin Katanpäähän asti, kertoi Länsi-Suomi maanantaina. Ylitarkastaja Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä pitää puistolle hyvänä etelärajana Katanpään Kustavin linnaketta. Länsi-Suomen mukaan useat ”maanomistajat Uudenkaupungin edustan saarissa ovat viime viikkoina saaneet yhteydenottoja, joissa on tarjouduttu ostamaan maata”.

Maanostolla on ollut tarkoitus ulottaa kansallispuisto Uuteenkaupunkiin ja Kustaviin, jotka ovat pitäneet merialuettaan sopivampana elinkeinokalastukseen. Kunnat ovat Pyhärannan ja Taivassalon kanssa mukana Vakka-Suomen kalastuspuisto -hankkeessa. Uudenkaupungin suhtautuminen kansallispuistohankkeeseen on ollut alusta asti varsin kielteinen.

Ylitarkastaja Jukka-Pekka Flander sanoo Länsi-Suomessa, että tulevan Selkämeren kansallispuiston koko on toistaiseksi mahdotonta sanoa.

Flander pitää sopivana puiston etelärajana Katanpäätä. ”Sitä varten on tehty maakauppoja ja tiedän, että ministeri aikoo vierailla Uudessakaupungissa”. Myös neuvottelut kuntien kanssa jatkuvat.

Selkämeren kansallispuisto koetaan tärkeäksi monella taholla. Satakunnan maakuntaliitto toivoi lakia kansallispuistosta jo Selkämeren teemavuoden aikana viime vuonna. Puisto on kirjattu hallitusohjelmaan yhdessä Sipoonkorven puiston kanssa. Tämä puisto sijaitsee Helsingin itäpuolella. Nyt päätöstä Selkämeren puistosta odotetaan eduskunnassa aikaisintaan syksyyn mennessä.

Selkämeren kansallispuisto on ensimmäinen laatuaan: siinä on mukana kunnan omistamia maita ja useita Selkämeren Natura-alueita. Euroopan unionin luontodirektiivin mukaisia luontotyyppejä alueella on 30.

Ylitarkastaja Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä on kertonut, että puistoa koskevat selvitykset on tehty ja että laki puistosta voisi astua voimaan vuonna 2010 ja saada käyttövarat saman vuoden talousarviossa. Kansallispuistoja hallinnoi Metsähallitus.

Sen sijaan Vakka-Suomen kalastuspuisto on yksi maa- ja metsätalousministeriön hyväksymistä ja rahoittamista kalastuspuisto-hankkeista. Kalastuspuistoa koskevaa lainsäädäntöä ei ole kuitenkaan ole olemassa. Alueen kunnat (Pyhäranta, Uusikaupunki, Kustavi ja Taivassalo) pitävät saaristo- ja merialueitaan kalastuselinkeinon suojelualueena ja erityisalueena, jossa voidaan toteutta erilaisia ohjelmia. Näistä pääosan rahoittaa EU-varoin Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry.