1245661690_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

En olisi uskonut että Raahe pääsee Google Street View -palveluun näin pian, mutta niin vain tuli vihje kyliltä että kamera-auto kiertelee pitkin Raahen keskustaa”, kirjoittaa ville.fi (©) kuvapäiväkirjassaan.

Milloin Uuteenkaupunkiin? Google ja Fonecta kuuvaavat suurimmat kaupungit

Kaupunkien keskustan liikkeistä on tulossa verkkokauppoja karttapalveluihin.

UU 22.6.2009 – Verkkoyhtiö Google ja ”kansakunnan tietokantaa” verkossa ylläpitävä Fonecta kuuvavat maan tärkeimpien kaupunkien keskustat katu kadulta, tietää Ylen Uutiset tänään. Google on Ylen mukaan kuvannut myös asuinalueita.

Tekisikö mielesi kierrellä Espan designputiikeissa Helsingissä, mutta ulkona sataa ja tuulee hyytävästi? Onko työlistallasi ostoskeikka Tampereen Hämeenkadulle, vaikka lasi punaviiniä omalla sohvalla houkuttelisi paljon enemmän? Nyt voit olla yhtä aikaa sekä kotona että kauppakadulla.

Näin kertoo Fonecta uudesta palvelustaan. Mutta kuvaaminen julkisella paikalla ei olekaan aivan yksinkertainen asia. Vaikka kuvissa olevien henkilöiden kasvot peitettäisiin tavanomaisella mustalla palkilla, henkilöllisyys ei silti aina jää tunnistamatta. Yleinen ongelma on se että ihmisiä kuvataan heidän tahtomattaan. Julkisella paikalla kuvaamiseen ei tosin tarvita lupaa, mutta ihmisillä on oikeus pyytää kuvansa poistamista verkosta.

Ylen Uutisten haastattelema Helsingin yliopiston OT Päivi Tiilikka sanoo, että esimerkiksi ”Googlen palvelusta on koottu karttapalvelun tietämättä kuvakokoelmia, joissa on ihmisiä selvästi päihtyneinä tai tarpeillaan”. Tiilikka ei pidä ”mustaa palkkia” riittävänä, sillä tuttavat tunnistavat läheisiään ja kavereitaan myös vaateiden ja muun perusteella. Henkilön tai liikennevälineen yhteys kuvauspaikaan saattaa lisäksi olla henkilöä leimaava.

Fonectan tarkoitus on kuvata 15-20 suurinta kaupunkia. Valmiina on toistaiseksi vain Tampere. Ilmaisen karttapalvelun kuvittamisen pontimena on mainostulot liikkeiltä ja yrityksiltä. Tulevaisuudessa liikkeet ovat myös verkkokauppoja, joista voi tehdä ostoksia kotoa käsin.

http://www.fonecta.fi/internetpalvelut/02_fi/fi_FI/virtuaalikatu/

http://maps.google.fi