1245672521_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mari Jalava ja Pirjo Koskenrouta (oik) vastaanottivat kaupungin puolesta Åke Nygårdin valokuvateoksen Makasiinit kulttuurimuseossa tänään.

Åke Nygård lahjoitti Makasiinit-panoraamavalokuvan Uudellekaupungille

UU 22.6.2009 – Laitilalaisen valokuvaajan Åke Nygårdin Makasiinit pääsee Uudenkaupungin virastotaloon Mörneen. Nygård lahjoitti kookkaan valokuvan kaupungille kulttuurimuseossa tänään. Kaupungin puolesta lahjan ottivat vastaan museonjohtaja Mari Jalava ja kaupungin taidehankinnoista vastaava Pirjo Koskenrouta.

-Uudenkaupungin määrärahat taidehankintoihin ovat kortilla, siinä mielessä Makasiinit on oikein hieno ja tervetullut lahjoitus, kiitteli Koskenrouta.

Nygårdin työ on kuvattu viime tammikuussa -20 asteen pakkasessa ”sormet aivan jäässä”. -Kuvapanoraama on koottu kuudesta kuvasta. Kello taisi olla viisi tai kuusi talvisena aamuna, kertoi valokuvaaja ja kuvaushetkellä töistä palannut Nygård. Teknisesti kuva on mustavalkoinen mustesuihkutuloste. -Canon 1,2 / 135, se on suosikkiobjektiivini, lisää Åke Nygård. Työstä on olemassa kolme vedosta, yksi on yksityiskokoelmassa, yksi kuvaajalla itsellään ja kolmas pääsee nyt esille virastotaloon, ”näkyvälle paikalle”, jonka päättää kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén.

Åke Nygård on kuvannut luontoa ja nyttemmin pelkästään kaupunkimaisemaa yhdeksisen vuotta. -Saaristo tuli tutuksi, mutta nyt viehättää kaupunkimaisema ja panoraamat. Uusikaupunki on toinen kuvaajan kotini, mutta Laitilan keskusta on yhtä tuttu, samoin Valkojärvi. Nyt juuri seuraavaksi menen Uudenkaupungin vesitorniin kuvaamaan. Aion kuvata myös illalla, paljastaa Nygård. Hän on jo hakenut tornin avaimen. -Jalusta on ensin pystytettävä ja trimmattava panoraamakuvausta varten.

Makasiinit on talvisten kaupunkivalojen, kuuran hunnuttamien puiden ja tuttujen rantamakasiinien kokonaisuus. Taustalla näkyy Villa Maria ja sen valaistut ikkunat. Joulu on mennyt, kulkusten ääntä ei enää kuulu. Aika tuntuu pysähtyneen talvipakkaseen ja pettämättömään mielikuvaan siitä, että rakennusrivi on kesähelteellä punamullanpunainen. Kuvassa on syvyyttä ja syvällistä näkemystä kaupunkimaiseman ytimeen.