Leipäjonossa on tunnelmaa, terveisiä Kalliosta!

Pelle Miljoona Unabomber Uudenkaupungin Merefesteillä 6.6. Maria ”Manta” Hänninen (basso, laulu), Jukka ”Mela” Melametsä (kitara) ja Pelle Miljoona (rummut ja laulu).

Viime maaliskuussa julkaistu Unabomberin toinen levy Dharmapummi on jo Pellen 28. pitkäsoitto. Bändi valitsi siltä näytteeksi muun muassa Eläköön ja nimikappaleen, joka muuten viittaa suoraan Jack Kerouaciin ja matkustamiseen tietä pitkin hyvin kauas. Silloin tosin elettiin 1950-lukua. Mutta onhan Pelle Miljoona yksi undergroundista beat-sukupolven siementämän punkin tienviitoista Suomessa. Molemmat ovat myös maailmanmatkaajia, ja Pelle lisäksi nykyjippi.

Nostalgiaa ja klassikoita ilman taas ei olisi Uudelle Möljälle kannattanut tulla. Lanka palaa, Mottoritie ja päätösbiisi Tahdon rakastella sinua ovat sellaisia jotka on veivattava tulemaan, etenkin silloin kun istutaan naapuripitäjän siideri- ja uroslintutölkit kädessä.

Merefestin teltassa esiintyneessä Unabomberissa on yhä samaa rasvaa kuin Pellen sielunmaisemassa 70- ja 80-lukujen taitteessa. Pelle jaksaa paahtaa uutta tarinaa nykyoloista, hyvänä esimerkkinä Kallion terveiset: Leipäjonossa on tunnelmaa. Sehän on se jono, jossa jonotetaan hyvin hiljaa ja jossa ei juuri elämäntarinoita synny.

Porukka lähtee Tumppi Varosen Problems-yhtyeen kanssa kiertämään kesä-Suomea. Kiertueen nimi on Punk Circus. En tiedä, mitä muut puuhavat syksymmällä, mutta rokin monitaituri Maria Hänninen aikoo soololevyillä. Hän on jo monessa rock-liemessä uinut, siihen on syynä sekin että nykyään punkbändin basisti voi repäistä suosituksena laukusta pop-jazzopiston päästötodistuksen.

Kynä, laulu, viulu, kitara, piano tai lyömäsoittimet sopivat Hänniselle. Kun basson kanssakaan ei synny pelkkää jummijammia, ei ollut mitenkään yllätys, että Pellen kaltaisen kapulamiehen kanssa pannaan täysi rähinä päälle. Kuin silloin ennen. Pelle Miljoona on aina ollut rumpalina aivan liian aliarvostettu. Kitaristi Mela jäi, miten sitten lie säätötiskin nupit, melodisena oivaltajana ja omanlaisenaan puuhamiehenä tällä kerralla jotenkin syrjään, tai kuulumattomiin.

Mutta kun muillekin on tehtävä oikeutta, on sanottava myös, että Pellen punkin ohi on ajettu Suomessakin edestä ja takaa, oikealta ja vasemmalta. Mutta minkäs teet, Pellen bändit eivät ole koskaan olleet nelisylinterisiä tuhisijoita vaan kunnon kaksisylinterisiä roimottajia. Se kuuluu asiaan, että pannan menemään eikä säästellä, tai kehitellä päivitettyjä neljännen sukupolven tahtomisia. -OH